Тютюнопроизводители готвят блокада

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край са готови за протест. Недоволните от забавената кампания за изкупуване на тютюна и ниските изкупни цени са готови да блокират пътя за Гоце Делчев и Драма при село Господинци в петък, 10 януари.

Решението е било взето на среща с участието на над сто тютюнопроизводители от четирите общини в района – Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово и Гърмен, съобщи кметът на община Сатовча Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България пред БТА.

Хората са категорични, че няма да продават продукцията си от миналогодишната реколта на цена по-ниска от 6.50 лева за килограм. Арбен Мименов съобщи, че има планувана за четвъртък среща с министъра на земеделието и храните Димитър Греков, на която от името на тютюнопроизводителите ще бъде потърсена отново подкрепа от държавата и защита на интересите им пред фирмите, които изкупуват тютюна. Техни представители също се очаква да присъстват на срещата.

Напрежението сред производителите се е повишило, след като в първите дни на новата година закъснялата изкупна кампания най-сетне е започнала, но хората са разочаровани от предлаганите им цени – средната изкупна цена е около 5.20 – 5.30 лева за килограм, уточни Мименов.

В момента никой не предава балирания тютюн. Поддържаме връзка и с колегите от района на Крумовград и Кирково, където картината не е по-различна и недоволството също е голямо, допълни той. Ако реколтата остане непродадена до края на месеца, е реална опасността тютюнът, който е препитание за хиляди хора, да мухляса.

В последните дни напрежението в сектора скара и политиците. Сегашните и предишните управляващи си размениха остри обвинения затова кой е виновен за кризата в бранша. Сегашните управляващи се ангажираха да внесат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

На 6 януари представители на бранша излязоха на протест в Харманли. В знак на протест бяха изгорени бали с тютюн.

Източник: Dnes.bg
Снимка: Булфото

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien