СТИГА САМО COVID-19! Да помним именитите ДУПНИЧАНИ-Христаки Павлович

Бъбрека и Харамията. Снимка: Кандемир

От един месец, където и да се завъртиш – всичко е коронавирус. Телевизионните канали бълват всякакви нужни и ненужни информации за COVID-19. Отваряш и малкото останали вестници – коронавирус, четеш сайтовете – коронавирус, пускаш радиото – коронавирус, влизаш в социалните мрежи – коронавирус. Всичко е коронавирус, смъртност, болни, мерки… знайни и незнайни специалисти и икономисти се изказват, политици се пъчат. Всички черни краски по света се събират и обобщават, за да изглеждат още по-черни в името на рейтинга. Всичко е COVID-19.
Затова, ние от zadupnitsa.com решихме, че ще ограничим максимално информациите за вируса и облъчването покрай него. Апелът ни е само един: „Бъдете отговорни“.
В тези напрегнати дни, надяваме се, че скоро ще приключат – предприемаме две инициативи. Всеки ден от понеделник до петък ще публикуваме по един бележит дупничанин, с надеждата, че покрай короната и черните краски, ще се върнем и обогатим знанията за някои наши предшественици.
Успоредно с това, всеки ден публикуваме на страницата ни Фейсбук и красива снимка от някое кътче от региона. А снимката – ще бъде челна за тази поредица. Защото вярваме, че красивото и положителното – ще надделеят.

Христаки Павлович-Дупничанин

„…книги воистину, по моему сождению толко нужни нашему роду, колкото слепому очи…”

Началното си образование получава в родния си град Дупница. Изучава черковнославянски и гръцки в Рилския манастир, където става рософор и получава името Хрисант. От 1826 до 1830 обучава в училища в Букурещ, Мелник, Серес. През 1830 става библиотекар в Рилския манастир. Препоръчан от игумена Йосиф и по покана на свищовските първенци отива в Свищов, където през 1831 година успява да организира елино-българско училище. Преподава славянобългарска граматика, аритметика, българска история, обща и българска география, търговска кореспонденция, риторика, логика, катехизис и гръцки език.
За периода от 1833 г. до 1846 г. именитият „Дупничанин” създава общо 13 книги. Той съставя и издава учебници за нуждите на обучението, сред които е „Царственик или История Болгарская”. Такa, не само като учител, но и като книжовник и автор на едни от първите български учебници е откликнал на нуждите на времето.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien