Смъртният враг на руснака – водката

Една четвърт от мъжете в Русия умират, преди да навършат 55 години, заради влечението си към алкохола и по-специално към водката, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

Учените, ръководени от Ричард Пето от Оксфордския университет, са проследили около 150 000 руснаци в градовете Барнаул, Бийск и Томск от 1999 до 2010 г. До края на изследването 8000 от тях умрели.

Направеният анализ показва, че рискът от смърт за мъжете до 55 години, които пият литър и половина или повече водка седмично, е 35 процента. Във възрастовата група 55-74 години рискът нараства на 64%, посочва Би Би Си.

Общо четвърт от руснаците умират, преди да навършат тази възраст, при 7 процента за мъжете във Великобритания и под 1 процент в САЩ. Очакваната продължителност на живота за мъжете в Русия е 64 години – сред най-ниските 50 в света.

Оказва се, че прекомерната консумация на водка при руснаците води до рязко увеличение на смъртността от външни причини – убийства, самоубийства, нещастни случаи, а също и 8 групи заболявания като пак на гърлото, пак на черния дроб, туберкулоза, пневмония, панкреатит, чернодробна цироза, сърдечно-съдови заболявания.

Колко руснаци пият литър и половина или повече водка седмично, не е ясно. Средно руснаците пият по 20 литра водка годишно, докато средно британците пият около три литра концентрат.

"Руснаците наистина пият много, но е опасен начинът, по който се напиват с водка и след това продължават да пият – каза Ричард Пето. – Преждевременната смъртност в Русия е уникална в Европа. Във Финландия и Полша също препиват, но рискът от смърт там не може да бъде сравняван с руския".

Алкохолът отдавна е водеща причина за смъртността в Русия, а водката там е любимото питие. Тя е евтина, а по селата се произвежда и по домовете. Предишни изследвания установиха, че повече от 40 процента от мъжете в трудоспособна възраст умират, защото пият прекалено много, включително и алкохол, който не е предвиден за консумация, например одеколон и антисептици.

Пиенето е толкова присъщо за руската култура, че имат дума за неколкодневно препиване – запой. Подобни данни има и за рускините, които пият много, но те не са достатъчни, за да бъдат направени изводи. Изследването е финансирано от британския Съвет за медицински изследвания. В него са участвали и руски лекари.

Професор Давид Заридзе цитира думите на съавтор на изследването сър Ричард Пито: „Не разбирам защо руснаците толкова не се ценят, защо толкова не обичат себе си?“

dnes.bg
Снимка: Reuters

 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien