СЛЕД 71 ГОДИНИ! Дупничанка, достигнала върховете на политиката в САЩ се завръща в Дупница

85-годишната Билха Брайънт, оцеляла от Холокоста еврейка ще посети родния си град Дупница утре- 24-и май. За историята на дупничанката е писано не веднъж и са правени документални филми за живота й от Дупница до Държавния департамент в САЩ. Тя ще бъде придружавана от две от дъщерите си, за които това ще бъде първо посещение в България.
Билха Брайънт ще пристигне на пл.Свобода около 10,30 часа, след което ще има среща с хората от организацията на евреите в Дупница – "Шалом". След 12,00 часа ще се срещне с кмета на Дупница инж.Методи Чимев. Община Дупница е подготвила документи и фотографии от архива за семейството на г-жа Брайънт от живота им в Дупница, които ще й бъдат връчени утре.
Една от достигналите до най-високо ниво на управление в САЩ българка е записана у нас като Били Мошева, чийто баща е Хаим Мошев. Тя е родена на 9 март преди 85 години в Дупница, като на 14-годишна възраст напуска със семейството си и заминава за Израел. "Г-жа Брайънт е запазила изключително топли чувства към България, говори български език и винаги с желание се отзовава по повод различни инициативи на българското посолство", се казва в писмото до инж.Чимев на българския ни посланик във Вашингтон – Тихомир Стойчев.
Днес г-жа Брайънт е на среща със зам.външния министър на Република България Георг Георгиев.
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien