Реваншизъм? Държавата отряза Дупница за канализацията и пречиствателната станция

Неприятна новина обяви на пресконференция днес кметът на Община Дупница Методи Чимев. “Получихме писмо на 12 март тази година, с което ни информират, че няма да се финансира проектът ни за изграждане на Градска пречиствателна станция за отпадни води и канализация”, информира Чимев. Министерство на околната среда и водите отказва да сключи договор с Дупница. Официалните мотиви са два: изчерпване на финансовия ресурс, както и опасенята че до “крайния срок 2014 година строително-монтажните дейности няма как да се осъществят”.

Както е вече известно, Община Дупница избра изпълнители на дейностите по подмяна на канализацията в селата Бистрица и Самораново, няколко квартала на града и пречиствателната станция на обща стойност около 26 млн. лева.

Дупнишкият градоначалник обаче бе категоричен: “Подозирам, че като кмет избран от ГЕРБ финансите трябва да бъдат ограничени”. “За мен подобни действия са недопустими. Тук не говорим за лицето Методи Чимев, а говорим за две големи села – Бистрица и Самораново, както и интересът на цял един град. Потърсих съдействие от депутатите Иван Ибришимов и Кирил Калфин и настоявам за среща, на която да ни се обясни защо се стигн до тук”, продължи Чимев. Оказа се, че в писмото, което Чимев показа пред медиите писмото и изтъкна съмнения, че е било писано на принципа “копи-пейст”. В писмото се отказва финансиране на Община Казанлък, а иначе е номерът на дупнишкия проект. Объркан е срокът за приключване на проекта, вместо 31 октомври 2015 година е посочено – 2014 година. “Очевидно са отрязали някой проект и на Община Казанлък, където кмета също е от ГЕРБ”, изрази предположение Чимев.
„Бяхме уведомени на 25.02.2013 година, че е одобрен доклада за положителна оценка. Ние съответно стартирахме цялата процедура и обявихме обществена поръчка. Пратихме писмо на 7 октомври миналата година за среща, за да се разберем какво трябва да правим от тук нататък. Пратихме и писмо, с което молим да получим покана за сключване на договор, но на 12 март ние получихме въпросното писмо, че ни се отказва финансиране, защото не влизаме в срокове. И макар срокът да е 31 октомври 2015 година, в нашето изискване за приключване на дейностите сме заложили като краен срок за изпълнение 30 юни 2015, за да не сме притеснени. Факт е, че към момента имаме отказ за сключване на такъв договор. Изпратил съм писма до всички по случая и разчитам на среща. Дори трябва да бъде отправено питане и на парламентарен контрол към министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, но не искам и нямам правото да говоря за това от името на депутатите. Нека кажат, че не сме свършили нещо или не сме спазили процедурите и тогава ОК, съгласен съм. Само че не е така. Това ми звучи като размахване на пръст, а не касае физическото лице Методи Чимев, а две големи села и цял един град”, каза още Чимев.
„Проведох поне 6-7 срещи с най-добрите експерти по оперативните програми и всички те окачествиха тази позиция като подигравка с община Дупница. Първо срокът 2014 г. не фигурира в абсолютно никакви нормативни документи. Склонен съм да мисля, че както са сбъркали и са написали община Казанлък, вместо община Дупница, вероятно са направили грешка и с въпросната 2014 година. Сроковете са ясни, според Министерството на финансите срокът е 31 октомври 2015 за приключване на проектите. Проблем с финансирането не би трябвало да има, тъй като изрично е записано, че следващия програмен период 2014-2020 година е абсолютно идентичен с 2007-2013 г. Ясно е, че е трябвало да намерят някакви аргументи, с които да ни откажат договор”, избухна зам.кметът по европроектите Красимир Георгиев. “Отпуснати са 1,5 млн лева за технически проект от 35 млн лева и сега ще имаме един касиви папки, които остават без дейност. Това няма как да не бъде отчетено от еврокомисията”, допълни Георгиев.

zadupnitsa.com

Print Friendly

2 Коментари на Реваншизъм? Държавата отряза Дупница за канализацията и пречиствателната станция

  1. Пак гласувайте за БСП, ДПС и новите им клонинги. Нещастници

  2. защо не забранят да ни взимат данъци тогава поганците

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien