Сесия на Общински съвет – Дупница ПРОСЛЕДЕТЕ ПО МИНУТИ ТУК

 Малко след 10 часа временният председател на Общински съвет – Дупница Маргарита Илинска откри сесията. В залата присъстват 31 съветници.

 Заявление, за да се изкажат на сесията са подали изпълнителният директор и наставник на Марек Ивайло Паргов и дупнишкият краевед-изследовател главен асистент Иван Хаджийски.

Иво Паргов заяви, че е упълномощен да прочете декларация от името на всички спортни клубове в Дупница. В нея се изразява притеснението на клубовете относно драстичното намаление на бюджета за тях. Спортните клубове се надяват за тях да има повече пари, защото спортът е социален феномен и лицето и визитката на един град и е по-добре децата да спортуват, отколкото да се обърнат към пороците на 21-и век като алкохол и наркотици.

Гл.ас. Иван Хаджийски пък прочете декларация от името на културните дейци в града, които също се надяват да бъдат отпуснати повече пари за културни мероприятия.

Кметските наместници и кметовете на дупнишките села излязоха с декларация. Те споделиха, че мнението им е било погрешно интерпретирано. Допълниха, че не са против взимането на заем, но преди няколко седмици са се изказали относно заема, защото искат да бъдат отпуснати пари и за селата. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAЗа председател на днешната сесия бе избран Владимир Владимиров.

Кметът инж. Методи Чимев подробно обясни параметрите и условията за взимането на облигационния заем.

Вергил Кацов от ОДБ взе думата и изрази мнението на тяхната група и предложи заемът да бъде в размер на 1 750 000 евро (вместо 3 000 000 евро), както и да се направят всички необходими промени, произлизащи от тази корекция в предложението.

Лидерът на БСП-Дупница Станислав Павлов взе думата и сподели, че от групата на БСП не са сменили своето мнение. Той каза, че за да гласуват това предложение от БСП, те искат яснота за какво са изразходвани определени средства досега. Допълни, че докато не бъде направена проверка на Общината за дадени средства, от БСП няма да променят позицията си. 

Градоначалникът Чимев направи емоционално изказване, в което сподели, че Община Дупница през 2011-а година е била в Топ 5 на общините, които са най-зле финансово, а през 2013-а е била на 18-о място. Даде пример, че държавата наскоро е взема голям облигационен дълг.

Костадин Костадинов от ОДБ поиска думата и каза, че заемът не е панацея за тежкото финансово състояние на Общината. Според него трябва да има взаимност между съветниците и пътят за спасението на Дупница е в държавната помощ.

Георги Пехливански и инж. Методи Чимев взимаха думата и дебатите, свързани с облигационния дълг продължиха.

Силвия Овчарченска сподели, че от Икономическата комисия искат 2 месеца, за да разгледат отчетите и да помислят дали да подкрепят взимането на този заем. Тя попита дали би могло това вземане да бъде отложено с два месеца. 

Почивка от 10 минути 

След почивката думата взе избраният за председател на тази сесия Владимир Владимиров от ЛИДЕР. Той изрази становището на неговата група, че според тях не са изчерпани всички възможностите за съвземане на Общината чрез помощ от държавата. От ЛИДЕР също искат да бъде направена проверка на изразходваните средства от Общината през последните 2 години. 

Съветниците гласуваха и дадоха думата на кметовете на дупнишки села, които желаят да изразят мнение.

Думата взе кметът на село Бистрица Васил Бански, които изказа мнението на неговите колеги, които искат от този заем да бъдат опуснати пари за селата. 

С 18 "За" и 14 "Против" общинските съветници приеха промените, предложени от Вергил Кацов от ОДБ. 

След това съветниците гласуваха поименно. С 18 гласа "За", 13 "против" и 1 "въздържал се" бе прието решението Община Дупница да вземат облигационен заем в размер на 1 750 000 евро!

Обновявайте редовно страницата, за да следите подробностите!

Print Friendly

3 Коментари на Сесия на Общински съвет – Дупница ПРОСЛЕДЕТЕ ПО МИНУТИ ТУК

  1. ХАДЖИЙСКИ КОЙ КУЛТУРНИ ИСТИТУЦИЙ ИМАШ ВПРЕДВИД,НАЗОВИ ИМЕНА

  2. Съветиците ще гласуват заема ако кмета им даде да изпълняват те поръчките а това как че стане га ли му майката

  3. Пак нищо нема да стане

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien