Съветниците в Дупница казаха „Да“ за ново ЦНСТ, отдават под наем част от спортната зала за фитнес

Поредният социален проект се очаква да бъде реализиран на територията на Дупница. Това стана ясно днес по време на сесията на местния парламент. Общината е конкретен бенефициент по процедура за подкрепа на деинституционализацията на грижите за деца и кметът на Дупница инж.Методи Чимев внесе докладна за изграждането на нов център за настаняване от семеен тип, който ще бъде в близост до сегашния ЦНСТ "Надежда" и ще даде възможност на деца и младежи с трудности да живеят в нормални условия. Финансирането е по ОП "Региони в растеж", а максималният размер на финансовата помощ е 790 050 лв. Докладната предизвика искане от Председателя на Икономическата комисия Костадин Костадинов да изиска от кмета, най-редовно да се информира за работата по социалните проекти и по-скоро от хората ангажирани с работа там, посочвайки пример с 90-годишна жена, която поискала смяна на социалния си асистент, тема, която двамата с градоначалника коментирали. "Имаме 12 социални проекти в Дупница, които са много, изключително важни и с директна подкрепа за хората. Това е направено и от вас, г-н Кмете, и от нас като общински съветници. Да, шампиони сме по този вид услуги в България. Някои общини дори не са и чували, а ние ги осигуряваме безвъзмездно и директно. Ето това е помощ за хората. Но трябва да обърнете внимание на хората, които са ангажирани по проектите, как го изпълняват. Защото тази жена се обърна към мен за съдействие, а не към психолога или управителя", заяви Костадинов. "90 човека се обслужват от 21 асистенти. Но не е тяхна работа да им копаят градинките или да ходят при всяко почукване и асистентът да взема веднага колата и да ходи до магазина, защото имало продукт на промоционална цена. Готов съм за препоръки, забележки защото е човешко да се греши, а и защото сме се постарали да спечелим дадения проект, който е за хората", отговори инж.Чимев. "Вие сте пословичен в това, че от първия ви ден като кмет, защитавате всеки един свой служител, но какво правите, ако той не се справя", провокира Костадинов. Съветник му репликира, че на заседанието на комисията едва ли не се е карал на служител от общината, което не трябва да е присъщо за общински съветник. "Ние сме тук едно семейство и аз съм длъжен да защитя и ще продължа да защитавам всеки един служител. Но пък и всеки един много добре знае какво се случва, ако не се справи", отговори кмета, с което приключи и темата.

Освен по този проект, съветниците дадоха разрешение за отдаването на част от помещенията в спортната зала под наем за изграждане на фитнес. Очаква се, след влизането на решението в сила да бъде обявена процедура за избор на наемател.

Print Friendly

2 Коментари на Съветниците в Дупница казаха „Да“ за ново ЦНСТ, отдават под наем част от спортната зала за фитнес

  1. TOALETNATA MIE SVOBODNS, ELATE I NEA ZAGRABETE I PUNETE GUSHI

  2. пророк Елисей // 11.01.2018 в 15:41 // Отговор

    Деинституционализация не се прави със старите муцуни от бившия Дом и старата директорка.Сигурно и новото ЦНСТ ще и дадете пак.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien