СЪДЪТ РЕШИ! Касират изборите за Общински съвет в Дупница

Напълно очаквано Административен съд – Кюстендил постанови със свое решение от днес, отмяна на изборите за общински съветници в Дупница. Жалбите бяха от Иван Методиев Танев, в качеството му на независим кандидат за общински съветник в ОС, Станислав Христов Павлов, в качеството му на  Областен председател на БСП за Област Кюстендил и кандидат за общински съветник в ОС Дупница, както и на Мария Димитрова Чочова, в качеството й на кандидат за общински съветник в ОС Дупница, Георги Василев Георгиев, в качеството му на кандидат за общински съветник в ОС Дупница, от листата на местна коалиция ОДБ “Съюз на десните сили”, ПП “БДЦ” чрез Георги Валентинов Стефанов, в качеството му на кандидат за общински съветник в ОС Дупница, от листата на ПП “Български демократичен център”, Коалиция “Народен съюз”, чрез Вергил Георгиев Кацов, представляващ по пълномощие Коалиция “Народен съюз”, ПП “Алтернатива за българско възраждане”, чрез представляващият я Иван Йорданов.

Според решението на съда, ОИК – Дупница ще трябва да заплати на Танев – 861 лева, както и солидарно на Павлов и Чочова същата сума като, направени разноски по делото. Коалиция “Народен съюз” пък ще получи сумата от 605 лева също за разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7 – дневен срок от обявяването му. По информация на zadupnitsa.com, решението на съдия Иван Демиревски ще бъде жалено.

Както е известно, съдът се бе произнесъл да се преброят отново 15 секции. Основното, което натежа при решението е, че независимият Иван Танев се оказа, че с обявените за недействителни за него бюлетини, които се оказаха действителни, той трябваше да стане съветник. Той бе на 2 вота от границата за влизане, но впоследствие бяха открити 12 валидни за него, които отделните СИК-ове бяха преценили, че са невалидни. "От заключението на вещите лица се установява промяна на действителните гласове, като неотчетените такива при извършеното ръчно преброяване /липсващи, намерени в повече, признати от съда за действителни от оспорените бюлетини от СИК/, общо 36 /тридесет и шест/ действителни гласове, от които 12 /дванадесет/ за независимия кандидат И.М.Т., водят до промяна в крайния изборен резултат, обявен в оспореното решение. Според Протокола на ОИК – Дупница броят на действителните гласове е 17 593. Според представеното и неоспорено от страните заключение на експертизата и извършената преценка от съда за оспорените бюлетини, броят на действителните гласове се променя от 17 593 на 17 629. При брой на мандатите за общински съветници 33, общинската избирателна квота се променя на 535 гласове, съгласно  § 1 т. 14 от ДР на ИК. Тази квота с новополучените действителни гласове се преминава от независимият кандидат за общински съветник И.М.Т (б.ред.-Иван Танев)., който по протоколът на ОИК има 532 действителни гласа и 3 недействителни, а с новодобавените 12 действителни гласа получава 544 действителни гласа. От направените изчисления  е видно, че независимият кандидат И.М.Т. получава брой гласове, които надвишават общинската избирателна квота. Съгласно направените изчисления по методиката Хеър – Ниймаер и методиката за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на мандатите при избора за общински съветници и на основание чл. 453 ал. 2 от

Съветниците ще трябва пак да правят кампания за доверието на съгражданите си.

Съветниците ще трябва пак да правят кампания за доверието на съгражданите си.

ИК, сумата от действителните гласове за всички кандидатски листи се дели на броя на мандатите за общински съветници. След това действителните гласове за всяка партия се делят на общинската избирателна квота. Промяната на мандатите на политическите партии и коалиции се явява безспорна, при влизането на независим кандидат за общински съветник, съгласно цитираната по – горе методика за разпределение на мандатите за общински съветници, какъвто е настоящият казус и съдът не счита за необходимо да извършва тези изчисления, включително и за отчетените разлики при преференциалния вот за всеки един от кандидатите, така както са посочени в приетата и неоспорена от страните експертиза, доколкото за съда е налице явно неправилно отчитане на изборния резултат", се казва в част от решението на Административен съд-Кюстендил.

Според решението на съда, се оказва, че при повторното броене на тези 15 секции са ощетени – Иван Танев, “Народен съюз”, “ГЕРБ”, “БДЦ”, “Реформаторски блок”, ОДБ” Съюз на десните сили”, "Партия на зелените", “Социалдемократическа партия”, “НДСВ”.

Ако и на втора инстанция съдът потвърди решението на Административен съд, това означава, че новоизбраният Общински съвет ще проведе последното си заседание в този си състав на 18 декември. Решенията взети до този момент остават в сила.При потвърждение и от ВАС, то тогава в залата на Общински съвет се завръща този състав на местните избранници, който управляваше в периода от 2011 година до настоящите избори и ще взема решения докато не се проведат новите избори и определи новия Общински съвет..

Print Friendly

2 Коментари на СЪДЪТ РЕШИ! Касират изборите за Общински съвет в Дупница

  1. Циганите пак ще бъдат угощавани с кебапчета и кюфтета.Ама са нема кой да им плати паре хахаха

  2. Сега става интересно.Кой ще извади пари за циганчетата?Пуснете такава анкета

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien