Съдът остави зад решетките кандидата за кмет на Дупница Методи Захаринов, осъден в Гърция на 6 години затвор

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 47-годишен български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест / ЕЗА / от Република Гърция, издадена на 18.05.2018 г., определи Окръжен съд – Кюстендил, информират от пресцентъра.
Издирваното лице Методи Захаринов е регистрирано като кандидат за кмет на Община Дупница и се ползва с имунитет съгласно чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс. С решение на ЦИК е разрешено да бъде задържан. С постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил, въз основа на ЕЗА и решението на ЦИК, исканото лице е задържано на 11.10.2023 г. и е внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Защитата и исканото лице пледираха за по- лека мярка за неотклонение. „Няма да се укривам, нямам противоправни деяния, ползвам се с добро име в обществото“, заяви Захаринов пред съда.
С решение на Апелативен съд гр. Солун, влязло в сила през 2014 г., на Захаринов е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, от които трябва да изтърпи 5 години, 11 месеца и 27 дни, за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Това деяние, което е подробно описано в Европейската заповед за арест, съставлява престъпление и по законодателството на Република България и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“. ЕЗА съдържа всички необходими реквизити, разписани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Съдът намира, че по отношение на Захаринов съществува опасност да се укрие, доколкото е издирван няколко години с цел изтърпяване на ефективно наказание „лишаване от свобода“. Взимането на мярка за неотклонение следва да обезпечи участието му в процедурата по разглеждане на Европейската заповед за арест по същество, пише в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.
Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien