Роденият в Крайници футболен треньор Марио Яньов готви трансфер на българче в „Уест Хям“

Марио Яньов по време на тренировка.

Първи трансфер на българче в един от известните клубове на Острова е на път да осъществи бившият футболист на "Ботев" (Крайници) и "Марек" Марио Яньов. Младият специалист от 6 години работи в Англия, както към школата на елитния "Кристъл Палас", а така също и в новосъздадената академия "Интернационал", където е заедно със свои колеги. 15-годишният Тодор Накев ще бъде част от професионалната академия на "Уест Хям", където Яньов работеше преди да бъде привлечен в "Палас".

Тодор Накев

Тодор Накев

Накев е започнал да се занимава с футбол в "Септември" (Сф) на 7 години, а 3 по-късно продължава кариерата си в школата на "Локомотив" (Сф), но се връща в "Септември" след 2 сезона. "През лятото на миналата година се установява в Англия и започва тренировки в "Баркинг", а преди 6 месеца успях да го дръпна в току-създадената ни академия. Видях, че има огромен потенциал, изключителен талант с всички необходими качества за полузащитник. Това, че и аз съм българин мисля, че му спомогна да се адаптира много бързо и да започне да разкрива качествата си. Много трудолюбив, умен и взискателен към себе си. Нещо повече. Отличник е в училище и получава стипендия за това. На няколкото турнири, които изиграхме показа качествата си в средата на терена и
Накев и Яньов.

Накев и Яньов.

веднага привлече погледите на водещите професионални академии в Лондон. Коментирахме вариантите и условията, къде ще бъде най-добре за него и се спряхме на "Уест Хям", където знам какво е нивото и как се работи. Убеден съм, че до 4-5 години най-много ще успее да дебютира в представителния тим ", коментира Яньов.

"В Академията имаме много работа с останалите треньори, защото постоянно се увеличават отборите ни в различните възрасти. В момента имаме 4 момчета, които са на проби в професионалните академии към клубове в Лондон и ще се радвам да ни напуснат. Все пак това е огромен резултат за работа от 5-6 месеца", допълни роденият в дупнишкото село Крайници треньор. "5 момчета от България имаме още в "Интернационал" – от Стара Загора, Кюстендил, София и Пловдив в различните възрастови групи. Ще се радвам, разбира се, да дойдат още талантливи деца от България, на които да им дадем шанс да заиграят във водещите английски школи, защото някои от тях ще могат да бъдат част от националните отбори на нашата страна. Имаме момчета от няколко националности. Заедно с Тошко, след проби взехме едно 15-годишно момче от Индия Аарон Михаел Цирил, който е на път да се превърне в първият талант от тази страна заиграл в академия на елитен клуб. Интерес има към него също, но все още не сме решили къде ще бъде. С колегите в "Интернационал" даваме всичко от себе си за развитието на децата – от теория, през тактики и практика, което не остава незабелязано и макар да сме още "зелени" като клуб, за нас вече се говори с уважение и най-вече със суперлативи, което може само да ме радва. Когато човек си обича професията и иска да се развива, той винаги намира време и се организира. Работата в "Интернационал" не ми пречи да си върша задълженията в "Кристъл Палас", както и да си гоня нивата в треньорските лицензи", категоричен е 37-годишният треньор. "Всичките ми усилия в момента са

Двамата българи и индийският талант Аарон Цирил.

Двамата българи и индийският талант Аарон Цирил.

насочени към работата ми с подрастващи, което носи огромно задоволство, още повече когато виждаш резултати, както на терена, така и извън него. Нямам година, в която да няма мои момчета, които да са преминали в силните клубове в Лондон, сигурно са вече над 15 и скоро ще гледам някои от тях в мъжките отбори. В същото време продължавам да се обучавам и развивам, за да бъда още по-полезен на подрастващите", признава Яньов. "В България трябва да се промени сериозно политиката с школите и подрастващите, за да има плодове. Но без да се проявява търпение и насочат усилията в работата с младите, няма как да очакваме успехи. Разбира се, че бих се съгласил да помагам за национална гарнитура на България, ако получа такава покана", заключва Яньов, който преди 2 години дари спортни пособия за школата на футболния "Марек".

Марио Яньов с Христо Стоичков през месец февруари тази година в Лондон.

Марио Яньов с Христо Стоичков през месец февруари тази година в Лондон.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien