Рестартиране на уникалния проект за крепостта Кулата над Дупница предлага съветник

ПРОЕКТЪТ ГО ИМА – ПАРИТЕ СЪЩО! ДАНГОВ САМО ТРЯБВА ДА КАНДИДАТСТВА!, АЛАРМИРА ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ГЕРБ В ОБС -ДУПНИЦА

Общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров излезе с поредно конкретно предложение към кмета на Дупница Първан Дангов, касаещо възможностите за кандидатстване по проекти от инвестиционната програма на държавата за подпомагане на общините с пари от държавния бюджет.
Председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент напомня на градоначалника, че прави предложенията в режим “да спасим каквото можем”, тай като община Дупница умишлено пропуска възможността за спечелване на 30 милиона от проекти през тази година и общо 90 милиона през следващите три години от държавния бюджет.
Изтъквайки, че настоящата година е от изключителна важност за развитието на града и селата в общината, Гущеров обръща внимание на общинското ръководство към възможността за кандидатстване по вече готовия работен проект за изграждане на късно-античната крепост Кулата.

„Късноантичната и средновековна крепост е построена на естествено възвишение, на десния бряг на река Джерман, при най- голямата теснина известна като “Цифуньо”. Крепостният зид, граден от ломени камъни споен с бял хоросан и пояси от тухли, върви по ръба и огражда площ от 5-6 дка. Крепостта е била снабдена с 6-7 крепостни кули. П рез късната античност (IV-VIв.) е била изградена крепост с две кули и два входа, а стените ограждат площ от около 3,5 дка. Северозападно пред крепостната стена е разположен крепостен ров с внушителни размери от дълбочина 8 m и ширина над 12 m. Площта на укреплението е била много гъсто застроена и населена, като в днешно време по целия терен се наблюдават много фрагменти от битова и строителна керамика. Крепостта е изградена през периода V-VI век, след няколко века прекъсване, защитното съоръжение е позакърпено и просъществува като средновековна българска крепост на “Струмския път”. При нашествието на турците по тези земи крепостта е разрушена до основи. Сега там е, паметникът костница на загиналите за национално освобождение и обединение в периода 1912-1918 год. А под крепостта, в основата на хълма има открита и запечатана гробница, но това е друга тема.Толкова за крепостта засега”, припомня историческите данни около късно-античната крепост Кулата Емил Гущеров.
Председателят на групата на ГЕРБ отбелязва, че проектът е дело на арх.Юри Фърков, който е създателят на известния Цари Мали град край Самоков и не е само идеен, а и работен.Той предвижда превръщането на мястото в археологически парк, който да съчетава двата паметника.

Идеята за изграждането му датира от кметския екип начело с инж.Атанас Янев и е на стойност около 6 млн.лева тогава. Закъснение от 15-ина минути при входирането му става причина да остане без финансиране.
Емил Гущеров напомня, че в първия мандат на кмета инж.Методи Чимев е направен опит за финансиране на готовия проект през т.нар. Норвежка програма. За съжаление приоритетите на програмата са други и дупнишкото предложение отпада.
През 2019 година проектът отново е рестартиран, като този път се върви в друга посока – да бъде превърнат в обект от местно в национално значение, като е формирана 14-членна междуведомствена комисия от Министерство на културата. Целта е осигуряване на държавно финансиране, тъй като сумата от 6,5 млн. лева не е по силите на местния бюджет за реализацията.
Проектът предвижда изграждане на двете кули, крепостните стени, амфитеатър, музейна част, екопътека, паркинг над тунела за посетителите, зелени площи и др. Всичко това би променило облика на града и възможността за привличане на сериозен поток от туристи.
Проектът трябва да бъде час по-скоро рестартиран и обновен към днешна дата, смята общинският съветник от ГЕРБ, като обръща внимание, че става въпрос единствено за количествено-стойностните сметки (КСС), за което не е нужна външна експертиза.
Реализирането на подобна привлекателна туристическа атракция ще привлича хиляди туристи месечно и ще даде сериозен тласък на месния бизнес.
„Мисля, че тук няма какво да разяснявам. Отделно, приходи ще се инкасират и в бюджета на Община Дупница. Ще си позволя да дам за сравнение с броя посетители, които са отчетени официално за миналата година в Цари Мали град – 40 329 и с приход в хазната на Община Самоков в размер на 338 738 лева. Въобще не коментирам какво е отражението от толкова туристи за бизнеса в Белчин. Излишно е. А тук ще има отражение върху целия град”, отчита Емил Гущеров и напомня, че с внасянето на проекта от общинското ръководство може да спаси част от сумата от 30 милиона от държавния бюджет, които Дупница е на път да изгуби.
В заключение, председателят на групата на ГЕРБ Емил Гущеров се обръща към кмета Първан Дангов, напомняйки, че проектът е от времето на кмета Атанас Янев.
„Не е тайна едно изпуснато изречение, а именно: “Няма да позволя да излезе минералната вода в Бистрица и хората да говорят, че Чимев е причината”. Затова сега ще го кажа така: Проектът е от времето на Атанас Янев, не на Чимев! Така че, този комплекс отпада. Реализирайте го, а хората ще знаят, че този кметски екип е реализирал този стратегически проект.”, пише в обръщението си общинският съветник.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien