РАЗМИСЛИ! Трябва ли Дупница и Сапарева баня да влязат във ВиК-асоциацията?

В последния месец и половина една от най-важните теми в Дупница е евентуалното присъединяване на общината към Вик-асоциацията. Тема, която колкото и маловажна да се счита от мнозина, е всъщност изключително сериозна, защото касае сериозно начинание и то свързано с бъдещето на града и селата. Тема, по която вече се говори много сериозно, но и тема, която не бе понятна за мнозина.

Въпросителните бяха две, или по-скоро притесненията на гражданите бяха свързани с два въпроса. Единият бе: Как евентуалното присъединяване в асоциацията ще се отрази на цената на водата, а другият бе – ще има ли инвестиции за подмяна на водопреносната мрежа.

Нещата постепеннно започнаха да изкристализират и яснота да има все повече. Цената на водата няма да бъде в ръцете на местния Общински съвет, а ще се определя от КЕВР. С други думи, влизаш или не – цената ще се коригира в посока завишение. Това се отнася не само за Дупница, а за всички градове в България. Остава да седим и да чакаме държавният регулатор да определи параметрите, което се очаква да стане ясно до два-три месеца.

Това бе и отговорът, който получи най-много гласове в нашата анкета, която стартира в началото на месец април. Именно увеличението в цената на водата, притесняваше и то с основание жителите. Различното е, че към онзи момент не бе ясно как ще става самото ценообразуване и от кой, но отговорът е вече ясен. Така, както се определят цените на цигарите, цените на тока и т.н., с други думи цената на водата няма да се определя от местен парламент, ВиК-оператор…

obshtina-dupnitsaКато част от Европейски съюз, България е длъжна да спазва политиката и законите, а евентуалното им нарушение води до милиардни санкции за държавата, което от своя страна ще бъде за сметка на обикновените данъкоплатци. Така че отговорът по този въпрос е ясен.

Може ли Дупница да се оправя сама?

И този отговор вече има своя отговор. Първоначалната информация бе, че ако не влезеш в асоциация – оправяш се сам. И това притесняваше мнозина, а сметките започнаха да се правят. При цена на водата средно 1,20 лева, при 270 км водопровод, и завишение на цената, ще се подмени толкова. Да, да ама не. При увеличение в размер на само 30-40 стотинки за кубик и запазване на количеството коректни платци, ще се нужни „само“ 150 години за цялостната подмяна. През това време, Дупница и селата спокойно ще могат да кандидатстват за „община на изригващите гейзери“…при това на часове. Като прибавим, че цената ще бъде вече регулирана от КЕВР, значи трябва да сложим тези стотинки отгоре, а броят на годините да увеличим с поне още 50, та таман до 2216 година ще успеем да подменим старата подземна инфраструктура.

И тук излиза отговорът, който получи почти една трета в анкетата. Оказа се, че информация по темата липсва в подробности, и самите жители, а и не само те, а журналисти, политици също не разполагаха с информация и всичко бе в обхвата на гадаенето и чул тук, прочел там.

Какво се случва ако Дупница влезе, а Сапарева баня не влезе?

Това са двете общини, които още не са влезли в асоциацията. Ако Дупница влезе, а Сапарева баня – не, тогава пари от Европа няма да има, а ще има ресурс от Държавата, в пъти по-малък от европейското финансиране, е ясно. За всички общини, но без Сапарева баня.  В същото време, цената на водата, както вече обяснихме ще бъде коригирана. И в Сапарева баня хем ще им бъде завишена драстично цената и ще си плащат като пичове, хем няма да могат да разчитат на никакви пари. Ще им се начисляват и глоби заради липсата на пречиствателна станция, за амортизации, за некачествена вода и т.н. В същото време, евентуалния отказ на Общински съвет-Сапарева баня да влезе в асоциацията обрича цялата област на европейско финансиране. В курортния град имат над 90 процента подменен водопровод и това решава съвсем частично проблема. Но не ги спасява от увеличението на цената и глобите.Sapareva_banq

Ако и Дупница и Сапарева баня влязат?

Тогава единният воден оператор ще има възможност да получи пари от Европа за пречиствателна станция, за рехабилитация на подземната инфраструктура и за значителното подобряване качеството на водата. Ясно е, че финансите няма да стигнат за покриване на всички нужди, но е единственият и то успешен вариант.

Категорично трябва да се знае, че който и случай да бъде избран – цената на водата ще бъде завишена с различни стойности в различните области и общини. Но увеличението в случай, че и Дупница и Сапарева баня влязат няма да бъде сериозно, защото няма да се начисляват санкции за липса на пречиствателна станция, за амортизации, за некачествена вода.

Така че, реално погледнато, към настоящия момент темата дори не трябва да бъде коментирана. Истината е една, колкото и да не им се ще на едни да я приемат, а на други да трупат политически дивиденти. И Дупница и Сапарева баня не само трябва, а дори са длъжни да се включат в асоциацията.

И все пак избор има. И той звучи доста сериозен. Влизаш и започваш да решаваш проблем на поколението след себе си, не влизаш – обричаш поколението да се оправя само.

Някой може да каже, че това е много силно казано, но…това са фактите. Истината и пътят е само един – Дупница и Сапарева баня трябва да се присъединят.

Print Friendly

8 Коментари на РАЗМИСЛИ! Трябва ли Дупница и Сапарева баня да влязат във ВиК-асоциацията?

 1. Да попитам тогава каква беше целта на този референдум който искаха дса се провежда. Тогава логика няма?

 2. Ако това са вариантите и е правилно тогава защо трябва да се чудиме дали да влизаме или не то е ясно значи че трябва да се влезе Или нещо не е написано. Некой да ме светне

 3. 1. Асоциация.
  2. Оптимизация на персонала-разбирай съкращения.
  3. Увеличение драстично цените на ВиК услугите.
  4. Концесиониране или иначе казано приватизация от „стратегически инвеститор“.
  Защо обаче не го казахте преди местните избори?!
  Брюксел-София-Дупница и разбира се Световната банка.
  Този филм го гледаме вече 26 години. Време е за заключителния епизод.

 4. Всички ВиК дружества отчитат печалби на края на всяка финансова година-за справка вижте качените в Интернет заверени от одитори Финансови доклади.
  Защо трябва да се вдига цената на ВиК услугите?
  Къде отиват печалбите? И къде ще отиват после след приватизацията?

  • Каква приватизация те гони бе човек.Искахме у Европа и сега ще им изпълняваме прищевките така че нема мърдане.

 5. Твърдо не!Това крие клопки за дупничани.Ще доведе до значително увеличение на цената на водата.

 6. гражданин // 10.05.2016 в 15:57 // Отговор

  Г-н Малинов защо не внесете повече яснота по тезата. Като бивш директор на вик сте запознат с темата така че споделете опасенията?

 7. Европейският съюз щял да ни санкционира. Същият ЕС има изискване държавите да са разделени на големи административни области, с население най-малко един милион души и да се образуват околии. В България управляващите, за да заобиколят изискването, измислиха т.нар. „райони за планиране“ и оставиха 28-те измислени тодорживковски окръзи, които изсмукват и малкото останали сили на неокръжните градове. НЕ на никакви по-нататъшни вливания в кюстендилски структури.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien