Радослав Митков извади кръстa в Сапарева баня, вижте пък кои в Овчарци, Ресилово и Сапарево

21-годишният Радослав Митков извади Богоявленския кръст от ледените води на р. Валявица в Сапарева баня. Преди хвърлянето на кръста, в небето бе пуснат да полети бял гълъб. В ритуала по изваждането му се включиха 6 момчета, а самата светиня бе намерена за не повече от 30 секунди. След изваждането на кръста, Радослав Митков пожела на съгражданите си здраве, късмет и повече успехи за града през новата 2017 г. Отец Димитър и отец Георги отслужиха тържествен богоявленски водосвет.

Лошото време и обилният снеговалеж не спряха над 200 сапаревобанци да се съберат около моста на р. Валявица и да присъстват на празника. Големият интерес бе породен и от факта, че за първи път от десетина години Богоявленският кръст в Сапарева баня се хвърля в течаща вода, както повелява традицията. Празникът се организира със съдействието на Община Сапарева баня и бе уважен от кмета Калин Гелев, председателя на ОбС Иван Куйов, зам.-кметовете Нешева и Коларски и общински съветници.

По традиция и тази година най-много смелчаци да извадят светия кръст имаше в с. Овчарци. 18 момчета и мъже скочиха в ледените води на р. Горица, за да извадят хвърления кръст от отец Ивайло. 21-годишният Светослав Лесичков пръв стигна до Богоявленския кръст.

В село Сапарево кръстa хвана 23-годишният Светослав Пехливански, който за втора поред година се включва в ритуала. Девет млади хора участваха в ритуала по вадене на кръста на Йордановден в Сапарево. Богоявленския кръст хвърли отец Димитър, който преди това водеше празничното шествие.

В с. Ресилово 15 момчета се хвърлиха в студените води на реката, въпреки ниските температури. 20-годишният Иван Иванов извади Богоявленския кръст в Ресилово.

село Сапарево

село Сапарево

Село Сапарево

Село Сапарево

Радослав Митков

Радослав Митков

dsc02787 dsc02783 dsc_1757
Лесичков (вдясно)

Лесичков (вдясно)

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien