Проверки за разходите в детските градини в Дупница, няма да закриват тези по селата. Счетоводната къща под въпрос

Инж.Методи Чимев

Детски градини и филиали на територията на Дупница и селата няма да бъдат закривани. Това заяви на пресконференция пред медиите днес кметът на Общината инж.Методи Чимев. „Вървят едни подобни слухове, най-вече в селата за подобно закриване. Категорично заявявам, че подобно нещо не е коментирано. Касае се за съвсем различно нещо, което е явно изтълкувано от някои погрешно. Става въпрос само за премахване на длъжността „директор с група“. Те продължават да работят, само няма да са директори“, категоричен бе той.

Тази длъжност вече отпадна и в Закона и това е допълнителен мотив за въпросното вътрешно преструктуриране, което е свързано и с спестяване на разходи. На Общински съвет ще бъде предложено преструктурирането, както и предложенията за преминаването като филиали на въпросните забавачници. Последната дума ще имат именно съветниците на една от следващите сесии, когато разглеждат темата.

Инж.Чимев внесе и яснота относно решението да бъдат „извадени“ детските градини от обслужване в Счетоводната къща. „Всички можем да смятаме. 14 детски градини по 600 лв на месец счетоводно обслужване е 8400 лева. Сметнете колко прави това за 12 месеца…Над 100 000 лева годишно, които дава Община Дупница за това. В същото време с назначаването на 2-ма счетоводители към общинска администрация, годишният разход за тях е 15 000 лева. Остават 90 000 лева всяка година, които да отиват за подобряване условията в детските градини и ясла, а не за счетоводство. Освен това, информацията, която идва към нас от Счетоводната къща не е ясна. От местните приходи заделяме всяка година 1,3 млн. лева за детските градини и се оказва, че всички, които се обслужват от Счетоводната къща имат задължения в различен размер. Една детска градина не ползва услугите й, визирам „Калина“ с директор Райна Хаджийска и няма задължения. Е, как става това. В момента текат одити във всички детски заведения и чакам да разбера за какво се дължат пари, при условие, че финансирането за нуждите е осигурено. Аз като работодател, респективно Община Дупница трябва да се знае всеки лев за какво се харчи, а не друг някой да решава. Това са парите на дупничани все пак. Има вече заповед издадена от мен, че нито една стотинка вече няма да се харчи в детските градини, без писмено съгласие от счетоводството към Общината… Случаят в село Бистрица е показателен. Може ли директорът да не знае колко пари влизат от такси, например или какви са ти разходите. Недопустимо е. И ние като Община също имаме вина, че не сме упражнили още по-сериозен контрол“, каза инж.Чимев. „И си задавам въпросът има ли нужда от Счетоводната къща. За мен няма функция. Но няма да бързам с предложението си до Общински съвет за закриването й. Нека дадем един период от време да видим как ще продължи да функционира“, допълни инж.Чимев.

Напомняме, че през месец февруари, когато бяха правени проверки от общинските съветници на дружествата и предприятията към Общината, печалбата на Счетоводната къща за 2015 година бе 13 000 лева. Там е съсредоточено и счетоводното обслужване на повечето училища.

Print Friendly

5 Коментари на Проверки за разходите в детските градини в Дупница, няма да закриват тези по селата. Счетоводната къща под въпрос

  1. А така спреха и кранчето на Ванчето

  2. Terzijska si nameri maistora naj-nakraq. Swarshiha ekskurziite i lapaneto

  3. Госпожицата // 13.04.2016 в 16:16 // Отговор

    А лапането не е свършило те първа ще и се налага да лапа доста

  4. ЗАЩО НЕ МАХНЕТЕ И УЧИЛИЩАТА И ДА ЗАКРИЕТЕ ТАЗИ ПЕРАЛНЯ НА ПАРИ???

  5. Ей,да не падне човек от власт.Защо не го казахте преди?А да бяхте заети да се подмазвате.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien