Проследете Извънредната сесия на ОбС-Дупница с коментар НА ЖИВО в zadupnitsa.com ОБНОВЕНО

 Извънредната сесия на Общински съвет-Дупница тече в момента. Няколко минути след 10:00 часа в Заседателната зала на Общината присъстваха 30 съветници и председателят Ивайло Константинов откри заседанието.

 Веднага след откриването, лидерът на БСП-Дупница Станислав Павлов прочете декларация от името на местната структура на „червените“. В нея той сподели, че финансовото състояние на Общината никак не е добро и че не това е начинът за справяне със ситуацията.

 „Ние, съветниците от БСП-Дупница, няма да гласуваме за взимането на този заем“, завърши Станислав Павлов.

 След това кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев прочете докладната записка, която е внесъл. Той съобщи подробности относно начина на взимане на заема, изплащането му, за какво е необходим, както и какво е планирано да се направи, ако Общината вземе този облигационен заем.  

 Председателите на отделните комисии към Общината заявиха, че нито една от въпросните комисии няма становище за взимането на облигационния заем и представителите им ще дадат своето мнение след гласуването.

 „Уважавам мнението на всеки един от съветниците, независимо от коя партия е. Според мен обаче на тази сесия тръгваме с политически изказвания. От БСП са си направили домашното и са проверили финансовото състояние на Общината. Държа обаче да бъдем коректни. Нека не се вади просто една цифра от контекста. Математиката е проста наука, политиката за съжаление не е“, отговори на Станислав Павлов кметът на Дупница. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Съветникът Първан Дангов взе думата и помоли кмета тонът му да не бъде назидателен.

„Важно е да не се политизира темата за облигационния заем. Всички ние, като отговорни за бъдещето на този град, трябва да намерим начин за справянето със ситуацията“, каза д-р Диана Кьосева.

 Тя призова всички да помислят заедно как да излезе Общината от това състояние. Подчерта, че задълженията не са само от сега, но има задължения, които са от преди години. Спря се на факта защо е избран вариант за 10-годишно погасяване на заема, какви са предимствата, смята, че Общинарите трябва да разберат, че изтеглянето на заема ще позволи функционирането на Общината. Попита какво ще се случи, ако не се изтегли този заем. В такъв случай има риск, свързан и с това да няма възможност да се участва в Европейски проекти. Адмирира Общината за това, че иска да направи реконструкция на болницата.

 Дума за реплика взе Първан Дангов. Бившият кмет изрази несъгласие с д-р Кьосева и я призова да каже имената на виновните за финансовото състояние. Подчерта, че когато той е бил кмет, Общината е била в добро финансово състояние.

 Д-р Лорета Николова от ОДБ се изказа, провокирана да вземе думата след изказаното от д-р Кьосева. Подчерта, че в своята дейност на общински съветник е подхождала винаги отговорно. Каза, че състоянието на болницата действително е лошо и я боли затова. Изказа мнение, че може да бъде заложен ремонт на общинската болница не от 2016-а, а от тази година.

 Заместник-кметът Красимир Георгиев подчерта, че е коректна забележката на д-р Николова. Поясни, че е работено цяла година по интеграционния план, опитват се да реализират проекта, но това е трудно. Шансовете за европейско финансиране са малки. Общинските съветници ще решат дали това ще стане с общински средства.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Чрез реплика се включи Чавдар Милушев. Подчерта, че се изказва като бизнесмен. Каза още, че като група БСП не са против това Общината да излезе от това финансово състояние, но попита коя ще бъде тази банка, която ще даде кредит, след като Общината трудно покрива кредити. Не вярва още, че ще се появи инвестиционен посредник и банка гарант.

 Отговор даде заместник-кметът Олга Китанова. Поясни, че не знае коя ще бъде банката, но има процедури, които отнемат поне 3-4 месеца. Според нея ще се намери и посредник, и банка, средствата ще бъдат набрани трудно, но инвестиционната емисия ще се случи, но първо трябва да се избере посредник.

 Г-н Дангов попита колко пари ще вземе инвестиционният посредник. Китанова поясни, че сумата е нищожна и варира от 15 до 18 хил. лв. за услугата. 

zadupnitsa.com

Print Friendly

1 Коментар на Проследете Извънредната сесия на ОбС-Дупница с коментар НА ЖИВО в zadupnitsa.com ОБНОВЕНО

  1. Вергил Кацов – лихвар, мошеник, крадец, гнусен интригант и изнудвач Първан Дангов – пиянде, маниак влюбен в себе си, окрал Дупница като кмет и евтин лъжец Костадин Дебелата *** – парвеню, простак, слуга на Кацов Лорета Николова – вечната Амбър, 100 години в политиката от 5 различни партии Групата на БСП – банда червени разбойници, безродници и лъжци

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien