Прокуратурата в Дупница с 11 преписки за увреждане на общинска собственост, нямат сигнал за лома в Парк Рила преди 10 дни

11 преписки за увреждане на общинска собственост са образувани в Районна прокуратура-Дупница от началото на 2018 година до сега. Това показва справката предоставена на zadupnitsa.com от местното "обвинение". 7 са образуваните през миналата година, а 4 са от началото на тази. По 10 от тях (6 за миналата и всички през тази година) е образувано досъдебно производство. По три от тях, извършителят не е установен и производствата са спрени, става ясно от отговора на говорителя на прокуряатурата Емил Павлов. Едно наказателно производство е прекратено и делото е изпратено на МКБППМН за налагане на възпитателни мерки спрямо извършителите, които са непълнолетни. По едно от наказателните производства е привлечен обвиняем с внесен обвинителен акт и наложено наказание "Пробация".

Пет от образуваните производства – 4 от тази година и 1 от миналата не са приключени и са при разследващите органи за установяване на извършителите.

Образуваните през 2019 година дела са във връзка с повреждане на мъжката тоалетна в Парк "Рила", повредена общинска чешма, изкъртени кошчета за боклук, демонтирани и откраднати пейки. Неприключеното от 2018 година дело е за кражба на водно колело от Парк "Рила". От Прокуратурата не дават информация за извършителите, но по информация на zadupnitsa.com, и в този случай става въпрос за непълнолетни. Водното колело тогава бе отвързано и впоследствие открито чак в района на жк.Елица.

Преписка от 2018 година за изхвърлена пейка в коритото на реката при Джамията е решена и изпратена на местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни за налагане на възпитателни мерки.

От Прокуратурата информират още, че към настоящия момент от МВР не са им внесли информация за поредния случай на вандализъм от непълнолетни преди 10-ина дни в Парк Рила. Тогава, непълнолетни бяха унищожили част от обшивката на едното барбекю, поломили част от тоалетната, а изкъртената врата бе намерена в…коритото на реката. След сигнал от охраната на Парка до полицията, на място са пристигнали униформени, а извършителите са били на място, но резултат от работата им все още няма в Районна прокуратура.

Print Friendly

2 Коментари на Прокуратурата в Дупница с 11 преписки за увреждане на общинска собственост, нямат сигнал за лома в Парк Рила преди 10 дни

  1. жител на дупница // 24.07.2019 в 18:32 // Отговор

    Ама имам чувството, че Общината знае извършителите за погромите в парк Рила и нарочно не подава жалби към прокуратурата защото са деца на наши хора!!! Нали пишехте че всички са видяни на записите и разпознати от камерите, ама закони нямало. То и жалба в прокуратурата се оказа че нямало ,няма как ще ги накажете ???? Нещо не разбирам ненаказаната вандалщина ?

    • Христо Апостолов // 25.07.2019 в 0:04 // Отговор

      Здравейте. Не е лошо да прочетете поне малко за правомощията на институциите преди да изразявате подобни мнения. Най-добронамерен съвет. Накратко ситуацията. Охраната вижда, сигнализира на полицията, идват, келешите са там, и полицаите си тръгват, защото не им се занимава с непълнолетни. Затова в понеделник веднага е внесена писмена жалба в полицията, които в срок трябва сега да уведомят Прокуратурата. Ако бяха свършили работа в онази вечер, сега щеше да е в Прокуратурата. Записи се предоставят по законов ред. Всеки вандализъм се изпраща към полиция.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien