ПРЕСТЪПНА ПОДИГРАВКА! Заради липса на кворум ОбС-Дупница провали проект за 750 000 евро

Изключително несериозно, безотговорно и дори престъпно отношение проявиха 17 общински съветника от Дупница. Местните първенци разтуриха сесията буквално 2 точки преди края, лишавайки градът от възможността да кандидатства по изключително важен проект за дигитализация на културно-историческото наследство на Дупница. Сумата на проекта е на стойност 750 000 евро и в нея се включва и създаването на дигитилен център в града. Точно 16 съветника се върнаха след 15-минутната почивка, която даде председателя Владимир Владимиров. Срокът за кандидатстване е 19 май.

Част от съветниците от всички партии се впуснаха да звънят на свои колеги, тъй като бе необходим само още един местен избранник, за да има кворум от 17 души. До този “инцидент” нямаше да се стигне, ако бе спазен редът на подадените докладни, но настъпи разместване, което доведе до уникалния гаф на дупнишките съветници.

Единственият вариант да се спаси този проект е свикването на извънредна сесия веднага след празниците до 6-и май, но въпросът е дали ще стигне технологичното време за това.

Проблемът възникна заради входираната докладна от Владимиров за създаването на общинско предприятие “Реклама”, която бе предпоследна в дневния ред. Кметът на града инж. Методи Чимев се обяви твърдо против това. “Ще припомня на г-н Владимиров, че когато се гласува ликвидацията на съществувалото дружество “Реклама”, вие бяхте председател на Икономическата комисия и единодушно всички гласувахте за ликвидирането му. И с основание, защото загубите са над 100 000 лева. Сега искате да рестартирате отново едно такова губещо дружество. Защо”, обърна се Чимев към вносителят. От ГЕРБ веднага атакуваха, че самата докладна не е входирана по законовия ред, но Владимиров отрече това нещо. “ГЕРБ не гласува незаконни решения, така както бе с бюджета на Общината и сега няма да го гласува и това, защото е незаконно”, обяви Маринов, след което цялата им група напусна заседанието. До този момент, 18 съветника бяха заели места. Поради явната липса на кворум, Владимиров обяви 15-минутна почивка, но след нея и при последвалата проверка на кворума, се оказаха 16 градски първенци и сесията бе прекратена.

Несериозното отношение на не малка част от съветниците бе и при гледането на финансовите отчети на МБАЛ “Св.Иван Рилски” и ГУМ “Дупница”, като едва 19 човека приявиха интерес към тях.

Иначе сесията започна с питане от общинския съветник Георги Пехливански по отношение заплащането на месечните възнаграждения, които се бавят с месеци. “Извинявам се, че е така, но такива са обстоятелствата. Когато встъпих като кмет, закъснението бе от 5 месеца и такова е и сега. Старая се в рамките на една година да се изплащат по 12 месечни възнаграждения”, обърна се към местните избранници Чимев. Той засегна и проблемът с исканото увеличение на заплатите от съветниците. “Ще се повторя за пореден път. Заплатите на служителите в администрацията не са корегирани от 2009 година до сега. Някои служители получават дори по-малко от назначени по временна заетост с метла и лопата, при цялото ми уважение и към тези хора. Но те не носят отговорност, а служителите носят и получават по-малко. И аз искам да увелича заплатите на администрацията, но няма как да стане. Тези хора са по 8 часа всеки ден. Разбирам, че и вие отделяте по 4 часа от времето си месечно и заслужавате да си получавате парите, но нека бъдем все пак коректни”, допълни градоначалникът. 3 часа по-късно, съветниците "засвидетелстваха" своята невероятна обич към града, проваляйки много сериозен проект за Дупница.

zadupnitsa.com

Print Friendly

3 Коментари на ПРЕСТЪПНА ПОДИГРАВКА! Заради липса на кворум ОбС-Дупница провали проект за 750 000 евро

  1. Гадове мръсни… Пари искате иначе а нещастници. Напишете кои са отсъствали да ги видиме.

  2. ирина манолева // 25.04.2014 в 23:42 // Отговор

    Здравейте, мили съграждани от далечна Канада. Следя всичко, което се случва в моя роден град и ми стана много обидно да прочета подобно нещо. Подобно дигитализиране на културните и запазените към наши дни исторически ценности са това, което ще оставим в бъдещето на нашите деца. И останах много огорчена когато прочетох това. В Канада например, има 134, а може би и повече дигитални центорве с исторически находки на страната, която бледнее пред историята на нашата родина и нашия град. А там какво се случва? Наистина ли ще се лиши Дупница от такава уникална възможност. Знаете ли че това са едни от най-посещаваните от туристи центорве в Канада. Съгласна съм напълно, че това е престъпно отношение не към хората, а към историуята на България, към историята на Дупница. Винаги съм вярвала че един ден ще се завърна с мъжа си в Дупница и ще остана до края си тук, но за сетен път се убеждавам, че това е безсмислено. Жалко за Дупница и България с такива безотговрни политици

  3. Напишете ги кои са отсъствали, съгласен съм с предния да ги видиме хубостниците

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien