Поп Благой от Дупница: Мишка наяде 10 000 марки, скрити от Паликарски в парното, по нареждане на братя Галеви разкопаха 15 гроба, за да разчистят терен за автокомплекс

Архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски трябва да бъде разследван от църковните и светски власти в България за кражбата на стотици хиляди левове, отклонени от касата на църквата. Това твърди в няколко писма до новоизбрания български патриарх Неофит бившият архиерейски наместник на Дупнишката духовна околия Благой Стоянов, който я управлявал в периода 1998-2003 г., когато неочаквано е свален от поста и на негово място е назначен самият Паликарски.
В писмата си отец Стоянов се е опитал хронологично да предаде всички небогоугодни деяния на поп Георги и двамата му покровители – местните кримки Пламен Галев и Ангел Христов, които от 2 години се издирват от Интерпол, за да излежат ефективните си присъди за рекет, изнудване и участие в организирана престъпна група. 
Любопитна подробност е, че по мегаделото срещу прословутите братя Галеви 
ПРОКУРАТУРАТА СЕ ОПИТАЛА ДА ИЗИСКА ОТ СВЕТИЯ СИНОД И ПАТРИАРХ МАКСИМ ПИСМАТА-СИГНАЛИ НА ПОП БЛАГОЙ, НО ЦЪРКВАТА ОТКАЗАЛА ДА ГИ ПРЕДОСТАВИ.
Ето как звучат част от обвиненията на поп Благой Стоянов по 3 от неговите сигнали, с копия от които вестник "Струма" успя да се сдобие.
"Преди да бъда освободен от поста архиерейски наместник, бях започнал разследване за имотите, които притежава храмът "Св. Петка" в дупнишкото с. Яхиново. От моя съсед Георги Гогов, който бе написал кратка история на църквата, научих, че на храма са дарени 28 дка вакъфски 
/или черковни/ ливади. Земята се намира в горната част на химическия завод, или тогавашното ХФК в Дупница. Гогов счита, че тези 28 дка са продадени на сегашната фирма "Актавис", и ме помоли като архиерейски наместник да проверя дали има такава сделка. Ако имотът е продаден, сумата възлиза на над 800 000 лв. Спрях разследването поради отправените заплахи от мафиотите братя Галеви. Говори се, че отец Паликарски е акционер в "Актавис" благодарение на тази продажба, ако изобщо е извършена. Много често чувам от него думите, че той в момента е "космос", което означава "много напред в материално отношение". 


"Друг действителен случай е разкопаването и премахването на над 15 гроба на старите гробища в Дупница, като костите на покойниците и скалният материал бяха превозени в Яхиново за укрепване на брега в близост до жилището на отец Паликарски. 

galev_hristov-1КОСТИТЕ НА 

ПОКОЙНИЦИТЕ 

БЕЛЕЕХА В РЕКАТА!

Това е извършено по нареждане на братя Галеви, които искаха на мястото на гробището да построят автомивка и магазин за авточасти. Поради намесата на гражданското общество обектът бе спрян".


"Храм "Св. Георги" има собствена четириетажна сграда в идеалния център на Дупница. На 1-ви етаж има фризьорски салон, магазин за месни продукти, рибни продукти, магазин за обзавеждане на бани и магазин за дрехи. На останалите 3 етажа има 5-6 апартамента, които преди 2002 г. бяха отдавани под наем. Откакто отец Паликарски е председател на храма /2002 г./, апартаментите стоят необитаеми и вътрешно се рушат. За годините 2002-2013 г. църквата е загубила не по-малко от 100 000 лв. от тях. Досега не е потърсена отговорност от органите на Софийска митрополия за бездействието на председателя."


"На десетина крачки от тази сграда се намира бившият тотопунк, от чийто наем църквата получаваше пари. По свидетелство на Паликарски тотопунктът е взет от него, за да го превърне в търговски обект. В продължение на 12 години обаче пунктът не се използва, а Паликарски не плаща и наем за него. Така храмът е ощетен с не по-малко от 24 000 лв."


"До кафе-сладкарницата и часовникарското ателие на Сашо има неизползваемо място от около 100 кв.м. То е ъглово, край него има постоянно минаващи хора и по тази причина е доста апетитно за търговците. Мястото обаче и досега не се дава под наем. То е идеално за построяване на подвижен търговски обект, който също ще донася на храма не по-малко от 250-300 лв. на месец. Загубата на храма от това неизползвано място за тези 12 години е не по-малка от 40-45 000 лв."


"В центъра на града, на ул. "Морава", се намира 


КЪЩА, ПОДАРЕНА НА ХРАМА "СВ. ГЕОРГИ", КОЯТО СТОИ 


НЕОБИТАЕМА ОТ ГОДИНИ.


Защо не е отремонтирана и дадена под наем, никой не казва. Само от нея загубите на църквата са не по-малко от 20 000 лв."


"През 2003 г. като архиерейски наместник направих ревизия на храма "Св. Георги", чийто председател от 2002 г. беше Г. Паликарски. В храма се оказаха в наличност 475 кг нецърковни свещи на стойност 17 850 лв., закупени незаконно от свещоливницата в гр. Хаджидимово. Документите от ревизията комплектовах в 5 екземпляра, които изпратих на Св. синод, Софийска митрополия, църковното настоятелство на храма, братя Галеви /б.р. членове на настоятелството/ и един остана в архивите на наместничеството. Настоявах да се изпрати ревизор от София, но вместо това 2 месеца по-късно ме уволниха. Преди още да получа заповедта за уволнение, бях извикан от братя Галеви за среща с тях. Привечер към 19.00 часа дойдоха 3-ма въоръжени мъже, които ме откараха в храма "Св. Георги". Там ме чакаха Галеви, отец Георги Паликарски, касиерката на храма Йорданка Димитрова и още 3-ма от църковното настоятелство. В тяхно присъствие бях заплашен от Пл. Галев и А. Христов да спра да пиша в синода срещу отец Паликарски, в противен случай, по техен израз "…ще бъда разпукан отвсякъде… знаеш, че имаме пари и власт… и можем да те очерним във всички вестници… 


…ДА ТЕ НАПРАВИМ ПО-ЦРЪН ОТ ГЯВОЛО… 


…знаем, че имаш жена и деца… мисли какво ще правиш занапред". Братя Галеви бяха във всякакъв вид защита на отец Паликарски. Документите от направената от мен ревизия изчезнаха, като чух, че са прибрани от главния ревизор на Софийска митрополия Иван Кошлуков."


"За нарушенията на отец Паликарски в църквата "Св. Петка" в с. Яхиново бях информирал Софийска митрополия и през 2003 г. от там дойде ревизорът Желязко Тодоров. След неговата ревизия той каза, че Паликарски си е купувам свещи от храма "Св. Георги", на което аз не повярвах, защото само на храмовия празник се продават по 80 до 100 кг свещи. Тоест за период от 1 година Паликарски продава не по-малко от 250 до 300 кг свещи. Това са по 10 000-12 000 лв. на година, които влизат в неговия джоб. За 1998 до 2003 г. това са 60 000 лв. Затова за периода 2003-2013 г. трябва да бъде проверено дали са влизали някакви пари от свещи в сметката на храма. Няма отчет и за получените дарения. По моя преценка в касите на храма на храмовия празник 14 октомври постъпват не по-малко от 3000-4000 лв., които не се записват в приходната книга."


"През 2005 г. свещениците в Дупница – аз, Йоан Ханджийски, Методи Кръстев и Георги Николов, бяхме 


ИЗВИКАНИ ОТ ГАЛЕВИ ЗА СРЕЩА С ТЯХ И ПАЛИКАРСКИ В 


ОФИСА НА 


ПРЕДПРИЯТИЕТО, СОБСТВЕНОСТ НА БИВШИЯ КМЕТ НА ГРАДА АТАНАС ЯНЕВ.


Колегите и аз преминахме през въоръжена охрана, за да влезем в офиса. Братя Галеви нахлуха в офиса, въоръжени с пистолети, и отец Г. Паликарски влезе с тях, за да ни "помиряват" с него, защото бяхме започнали да роптаем срещу отеца заради многобройните му финансови и канонични нарушения". "Помиряването" беше всъщност заплаха към всички колеги от страна на Галеви. Аз лично впоследствие бях заплашен и по телефона, а също и свещеник Методи Кръстев. При тази защита на Паликарски както от синода, така и от босовете-мафиоти на Дупница, той остана необезпокояван от никого през последните 7-8 г." 
palikarski"Съмнявам се в действията на отец Паликарски, защото той никога не върши нищо, без да има лични облаги. Около 1996-1997 г. той тръбеше пред християните, че имал видение да построи манастир на мястото на разрушения храм "Св. Марина" край с. Бистрица, тъй като една от дъщерите му се казва Марина. Със съдействието на местния бизнесмен Васко Василев той успява да уреди тонове цимент, които продава, а печалбата му възлиза на 10 000 марки. Тези пари той укрива от съпругата си и неговите домашни, като ги пъха в един от радиаторите на неговото локално парно. За нещастие мишка-гризанка ги наяжда дълбоко, след което Паликарски търси помощта на Васко Василев, който успява да смени наядените марки. Радостта му е голяма, но за Божието наказание той не мисли!"Това са само част от обвиненията на протойерей Благой Стоянов, които чакат да бъдат прочетени от патриарх Неофит. 


В другите има още любопитни детайли от църковния живот в Дупница под духовното водачество на отец Георги Паликарски. Като например свидетелството на жените, броящи парите от касите за дарения в храм "Св. Георги". Отецът им разпореждал 


ДА ЗАПИСВАТ В 


ПРИХОДНАТА КНИГА САМО БАНКНОТИТЕ, А СТОТИНКИТЕ ДА СЪБИРАТ В КОФИ, 


които след време се носели в банки за обмяната им с книжни. Не се знаело обаче дали те също се добавят в приходните книжа, въпреки че от монети в българските църкви се събират 8 пъти повече пари, отколкото в банкноти, пресмята отец Стоянов. 


Има и сигнали за кражба на икони, на пари от църковната каса и т.н. Всички писма на отец Благой Стоянов до патриарх Неофит завършват еднотипно: "Ваше Светейшество, смисълът и целта на моето свидетелство е да изградите донякъде представа за свещениците, с които ще служите занапред, и доколко ще трябва да им се доверите. Целувам Ви Архипастирската десница!"


Зает с митрополитски избори в страната, гей скандали в църквата, мирни протести на миряни и подмолни – на свещеници, до момента патриах Неофит не е намерил време да се запознае със сигналите на дупнишкия отец Благой Стоянов. Последният обаче твърдо вярва, че това все някога ще стане – с патриарха го свързвала духовна връзка, защото Неофит навремето го бил венчал, довери пред "Струма" поп Благой.

Автор: в-к Струма

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien