Подробен обзор на извънредната сесия на Общински съвет-Дупница

 Няколко минути след 10:00 часа в Заседателната зала на Общината присъстваха 30 съветници и председателят Ивайло Константинов откри заседанието.

 Веднага след откриването, лидерът на БСП-Дупница Станислав Павлов прочете декларация от името на местната структура на „червените“. В нея той сподели, че финансовото състояние на Общината никак не е добро и че не това е начинът за справяне със ситуацията.

 „Ние, съветниците от БСП-Дупница, няма да гласуваме за взимането на този заем“, завърши Станислав Павлов.

 След това кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев прочете докладната записка, която е внесъл. Той съобщи подробности относно начина на взимане на заема, изплащането му, за какво е необходим, както и какво е планирано да се направи, ако Общината вземе този облигационен заем. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Председателите на отделните комисии към Общината заявиха, че нито една от въпросните комисии няма становище за взимането на облигационния заем и представителите им ще дадат своето мнение след гласуването.

 „Уважавам мнението на всеки един от съветниците, независимо от коя партия е. Според мен обаче на тази сесия тръгваме с политически изказвания. От БСП са си направили домашното и са проверили финансовото състояние на Общината. Държа обаче да бъдем коректни. Нека не се вади просто една цифра от контекста. Математиката е проста наука, политиката за съжаление не е“, отговори на Станислав Павлов кметът на Дупница.

 Съветникът Първан Дангов взе думата и помоли кмета тонът му да не бъде назидателен.

„Важно е да не се политизира темата за облигационния заем. Всички ние, като отговорни за бъдещето на този град, трябва да намерим начин за справянето със ситуацията“, каза д-р Диана Кьосева.

 Тя призова всички да помислят заедно как да излезе Общината от това състояние. Подчерта, че задълженията не са само от сега, но има задължения, които са от преди години. Спря се на факта защо е избран вариант за 10-годишно погасяване на заема, какви са предимствата, смята, че Общинарите трябва да разберат, че изтеглянето на заема ще позволи функционирането на Общината. Попита какво ще се случи, ако не се изтегли този заем. В такъв случай има риск, свързан и с това да няма възможност да се участва в Европейски проекти. Адмирира Общината за това, че иска да направи реконструкция на болницата.

 Дума за реплика взе Първан Дангов. Бившият кмет изрази несъгласие с д-р Кьосева и я призова да каже имената на виновните за финансовото състояние. Подчерта, че когато той е бил кмет, Общината е била в добро финансово състояние.

 Д-р Лорета Николова от ОДБ се изказа, провокирана да вземе думата след изказаното от д-р Кьосева. Подчерта, че в своята дейност на общински съветник е подхождала винаги отговорно. Каза, че състоянието на болницата действително е лошо и я боли затова. Изказа мнение, че може да бъде заложен ремонт на общинската болница не от 2016-а, а от тази година.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Заместник-кметът Красимир Георгиев подчерта, че е коректна забележката на д-р Николова. Поясни, че е работено цяла година по интеграционния план, опитват се да реализират проекта, но това е трудно. Шансовете за европейско финансиране са малки. Общинските съветници ще решат дали това ще стане с общински средства.

 Чрез реплика се включи Чавдар Милушев. Подчерта, че се изказва като бизнесмен. Каза още, че като група БСП не са против това Общината да излезе от това финансово състояние, но попита коя ще бъде тази банка, която ще даде кредит, след като Общината трудно покрива кредити. Не вярва още, че ще се появи инвестиционен посредник и банка гарант.

 Отговор даде заместник-кметът Олга Китанова. Поясни, че не знае коя ще бъде банката, но има процедури, които отнемат поне 3-4 месеца. Според нея ще се намери и посредник, и банка, средствата ще бъдат набрани трудно, но инвестиционната емисия ще се случи, но първо трябва да се избере посредник.

 Г-н Дангов попита колко пари ще вземе инвестиционният посредник. Китанова поясни, че сумата е нищожна и варира от 15 до 18 хил. лв. за услугата.

 Владимир Владимиров от политическа партия Лидер взе думата. Той сподели, че изхожда от опита си на общински съветник преди няколко мандата. По думите му, той не си спомня такова състояние на Общината. Допълни, че все още не е наясно с точното състояние на Община Дупница, защото се говори с приблизителни цифри.
 „Общинският съвет трябва да има точна информация. Всичко това създава хаос. Трудно е да се погасява облигационния заем. Ако този заем бъде поет, ще останат много дългове. Така ще се сложи основата на наслояване на все повече дългове“, каза Владимиров.
 
 Той отново призова за точен финансов отчет и прозрачност. От името на партията, в която членува, изказа мнение, че няма да подкрепят предложението за заема.

 Кметът Методи Чимев отговори, че който иска да знае, той научава. Каза още, че има доклад от Сметната палата за изразходването на средства и че тези средства могат да бъдат проучени до стотинка.

 Вергил Кацов каза, че е очаквал сесията да е емоционална. Той поиска да направи конкретно предложение за сега и за бъдещето. Според него и представляваната от него група, максималният размер на заема трябва да е 1 млн. и 750 хил. лв. След това даде предложение в цифри за разходване на средствата и за разплащането на заема, след което съобщи, че Йонко Гергов ще прочете поправки по проекта за решение по точки за предложения от тях размер на заема от 1 млн. и 750 хил. лв.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Изказаха се и други съветници, след което Ивайло Константинов припомни на общинските съветници, че са избрани от гражданите на Дупница и ги попита какво ще кажат на техните избиратели за днешното състояние и бъдещото развитие на града. Подчерта, че не е лесно, защото паричният поток трябва да бъде насочен така, че хем да разплаща дълговете, хем да не спира развитието на Общината. Изреди задълженията и плащанията и каза, че няма кое да пренебрегнат, че са длъжни да се грижат за всички – и за болницата, и за училищата, и за детските градини и…..
 Припомни, че решават съдбата на Общината не за десет години, а за следващите 2-3, затова да помислят.

 След гласувано предложение право да се изкажат добиха право да се изкажат и присъстващи селски кметове. Те също изразиха притеснението си за заема и подчертаха да не бъдат забравени и те с нуждите си.

 Сесията продължи при разпалени дебати, в които участваха и изразиха мнение и Асен Пилев, и Лорета Николова и Първан Дангов.

 След като г-н Дангов предложи да бъдат прекратени дебатите и да се гласува.

 Стигна се до гласуване дали да се вземе облигационен заем със следния резултат: 10 съветници „За“, 15 – „против“, а четирима се въздържаха.

 След това Ивайло Константинов благодари за двете години работа и помоли да му бъде приета оставката, след като обоснова решението си за нея.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
След колебания дали да бъде закрита сесията или да продължи, юристът Милен Попов поясни, че водещ на сесията има право да бъде най-възрастният общински съветник и това е г-жа Маргарита Илинска. Тя зае мястото на Ивайло Константинов. Думата поиска г-н Чимев и се обърна към общинарите. Интересен момент в изказването му бе, че в създалата се ситуация има право да поиска мнението на гражданите на Дупница, тоест да се стигне до рефендум.

Интересни беше и изказването на г-н Чавдар Милушев, който не одобри поведението и решението на Ивайло Константинов. Г-н Дангов предложи да бъде прекратено заседанието и поясни, че общинските групи трябва да излязат с предложение за нов председател, както и наново се обърна към г-н Чимев.

 Последва изказване на г-н Шушков, който подчерта, че поведението на общинарите не е безотговорно. Каза, че ОДБ е дало предложение за разумно решение, направили са си труда да го анализират, потърсили са консултации със специалисти.

 Асен Пилев подчерта, че нещата за Общината не отиват на добре и предложи да продължат работа по точка втора. Дангов изрази мнение, че в тази ситуация Общинския съвет не в позиция да води заседание.

 Кметът Чимев обаче каза, че точка от дневния ред касае съфинансиране с 50% от Община Дупница и при това положение оттегля докладната.

 Сесията бе закрита.

Още по темата:
 
Какво каза Първан Дангов след сесията: ТУК 

Интервю на Ивайло Константинов пред zadupnitsa.com: ТУК 

Какво каза Костадин Костадинов от ОДБ: ТУК 

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien