Панаирът в Дупница на Умни петък е бил най-големия в България СНИМКИ

"От незапомнени времена в Дупница става ежегодно панаир на едър рогат добитък през дните петък, събота и неделя от Светлата седмица", това пише в една от книгите си Тихомир Меджедиев. Пазара в Дупница търпи много промени, но от 1927 година Общината обявява, че в тези дни от годината се провежда най-големият пролетен панаир на едър рогат добитък в Царство България. Панаира се е посещавал от търговци от Солун, Кавала, Серес, Неврокоп и редица градове от България. През тези години търговията е била голяма, но и контрола завиден за времето си. Общината полагала много усилия за популяризирането на панаира и благоустрояването на пазара.

IMG_2234 IMG_2235 IMG_2236

Още след Освобождението пазара е бил на централния площад и постепенно се измества и към улица Николаевска. От 1923 година забранили престоя на каруци по площада и улица Николаевска, защото причинявали задръстване. През същата година местната управа определя и няколко места за продажба на различни стоки. Пред бившата баня е било мястото за продажба на едър рогат добитък, за зърнени храни пред Учителския институт, за свине мястото на сегашния площад Демокрация, за дървен материал – на две места градинката "В.Левски" и до църквата "Св.Никола". За зеленчуци и други до Гимназията. Така градът продължава да бъде търговски център, а панаира за едър рогат добитък започващ от Умни петък е бил мястото от където са си давали среща търговци на животни от цяла Югозападна България , Турция , Сърбия и Гърция.

Още по темата : Главната улица 1920-2014 Снимки 

                         Първите обществени сгради в Дупница след Освобождението 

Print Friendly

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. ОБЗОР Дупница 2014 – Април: Марек Юнион-Ивкони стана за трети път шампион на България | Всичко За Дупница, Новини, Коментари, Анализи, Спорт,

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien