От Въгледобив Бобов дол: Миньорите получават това, което са заработили. Уведомление за масово съкращение на 650 работници изпратено в Бюро по труда- Дупница.

Миньорите получават това, което са заработили. Спазваме всички процедури по закриването на рудник „Бабино", обявиха в официална позиция от „Въгледобив Бобов дол". "Служителите и работниците са информирани, че степента на изпълнение или неизпълнение на прогнозния производствен план за всеки месец, оказва влияние на трудовите им възнаграждения. За месец август поради 78%- то неизпълнение на производствения план, на служителите са били наложени удръжки от заплатите и не им е платено обичайното за тях допълнително материално стимулиране", пише в официалната позиция на предприятието. Днес е проведена и среща с миньорите, на която бяха обсъдени техните искания и ръководството на рудник „Бабино" се е ангажирало да направи преизчисление на работните заплати, за доуточняване на дължимите суми към работниците съгласно вътрешните правила в Предприятието. На работниците бе обяснено, че са уведомени всички институции и синдикати относно закриването на рудник „Бабино". Управителят Красимир Чаврагански е уверил всички, че на работниците, оставащи на работа ще бъдат изплатени реално изработените трудови възнаграждения до окончателното му затваряне. "Тази промяна в начина на формиране на трудовите възнаграждения на работещите в Дружеството е част от оздравителния план, чиято основна цел е да мотивира служителите в тяхната работа, за да постигат по-добри производствени резултати, които да изведат Предприятието от кризата, в която е изпаднало в последно време. Наскоро бе потвърдена информацията, че рудник „Бабино" ще трябва да бъде затворен, но ръководството на Мината обещава, че ще пренасочи част от съкратените работници на работа в околните мини в опит да запази техния поминък. Ръководството на „Въгледобив Бобов Дол" прави всички възможно за оздравяване на Дружеството, за да осигури по-добри условия за своите служители", пише още в позиция изпратена до медиите. Същевременно уведомление за масово съкращение на 650 работници от „Въгледобив Бобов дол", подписано от управителя Красимир Чаврагански е получено след 16 ч. днес в Бюро по труда- Дупница, съобщава Дарек радио. Уволненията започват от 20 ноември. Засегнати ще бъдат 158 работници в пенсионна възраст и 492- ма в трудоспособна възраст. Според документа, като причина за уволненията се посочва оптимизиране числеността на персонала след финансов анализ, който показва значително намаляване обема на работа. Вече 9 часа миньорите от „Въгледобив Бобов дол" са под земята в знак на протест. Преговорите продължават.

Още по темата: Вече час след края на смяната миньорите от Бабино остават под земята. Среща в София между Христо Ковачки и президента на КТ Подкрепа.  

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien