От понеделник всички технически прегледи в Дупница и региона само с платен данък

Всички автомобили регистрирани на територията на Република България, ежегодно подлежат на задължителен технически преглед (ГТП). Едва ли има смисъл в момента да разсъждаваме доколко техническите прегледи са фиктивни или истински и дали отразяват реално състоянието на автомобила. По-важното е да бъдем информирани за конкретните изисквания и документация, необходима за безпрепятственото минаване на ГТП, за да си спестим главоболията или разправиите с КАТ. От понеделник 18.01.2016 година всички пунктове в региона са свързани с НАП и проверяват за платен данък, който е дължим в съответната община.Имайте предвид, че ако досега е съществувала някаква възможност, автомобилът да мине ГТП без платен дънък сега това е невъзможно, защото от 4-дни всички пунктове са свързани с НАП. Възможността автомобилът да мине преглед само по документи бе прекратена през 2012 година с поставянето на камери в пунктовете за извършване на ГТП, свързани директно с Изпълнителна Дирекция Автомобилна Администрация. Документите на автомобила също се сканират и изпращат в централата за сверяване.

– Леките автомобили трябва да преминават ГТП веднъж в годината.

– Таксиметровите автомобили са длъжни да се явят на ГТП през 6 месеца.

– Товарните автомобили на възраст над 10 години също са задължени да минават ГТП през 6 месеца.

– Новите автомобили трябва да се явят за първи път на ГТП на третата година, като вторият преглед се извършва две години след първия ( след петата година се явяват ежегодно).

ГТП е валиден до датата написана в талона за преглед! Препоръчително е да не чакате последният момент. КАКВИ ДОКУМЕНТИ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ НА ГТП

– Регистрационен талон на автомобила – част I и част II (голям и малък талон), като се допуска и ксерокопие на големия.

– Полица от валидна застраховка гражданска отговорност.

– Ако автомобилът има газова уредба трябва да разполага със стикер "GAS" на задното стъкло (удостоверението за ГТП, удостоверява и изправността на газовата уредба).

– Документ за платен данък МПС.

– Документ за самоличност на лицето, което представя автомобила на преглед.

КАКВИ СА ГЛОБИТЕ АКО КАРАМЕ С ИЗТЕКЪЛ/НЕВАЛИДЕН ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД

Ако от КАТ установят, че карате автомобил без ГТП, могат да ви напишат глоба с фиш на стойност до 50 лв. Санкцията е за това, че управлявате технически неизправен автомобил. Полицаите могат да решат да ви напишат и акт, при който след влизане на наказателното постановление в сила, освен паричната санкция ще ви бъдат отнети и до 5 контролни точки.

По сериозни разправии може да имате с вашите застрахователи, ако с автомобилът ви без валиден ГТП стане инцидент. Вашият застраховател може да ви откаже изплащане на обезщетение по застраховка "Каско" тъй като сте управлявали технически неизправен автомобил! Това важи с особена сила в случаите, когато вината е ваша (няма право на регрес). Всички застрахователи по застраховка "Каско" включват в условията си изключение за управление на технически неизправно МПС.

Застрахователят може да откаже да изплати и обезщетение по застраховка "Гражданска отговорност" на понеслите вреди лица или да предяви регресен иск към вас, в случай че автомобилът ви е бил без валиден талон за технически преглед. Вредите могат да достигнат огромни размери!

Print Friendly

2 Коментари на От понеделник всички технически прегледи в Дупница и региона само с платен данък

  1. Анонимен // 19.01.2016 в 8:28 // Отговор

    фиктивни или не годишните технически прегледи са задължителни за всички

  2. Аз съм ивалит и съм освободен от данак МПС Каакъв дукомент да преставя До сега беш с преставянето на решението от ТЕЛК Пак ли остава същото

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien