От Европа са против настаняването на бежанци в затворени центрове

download (1)

Европейската комисия настоя днес бежанците и имигрантите от държави извън ЕС да бъдат въдворявани в центрове от закрит тип само в извънредни случаи, предаде БТА.
Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, коментира тази тема на фона на днешното решение на Европейския съд, потвърдило честите прояви на недопустимо отношение към бежанците и имигрантите в Гърция.

По-рано днес съдът постанови, че е възможно имигранти или бежанци, пристигнали в ЕС през гръцката граница, да потърсят и получат статут на пребиваване в друга държава от Общността (в случая – Германия).

Черконе препоръча бежанците, пристигащи в ЕС, да бъдат настанявани в центрове от открит тип, а не в закритите, където условията са сходни със задържане в затвор. Той добави, че от държавите от ЕС се очаква в срок от шест месеца да се произнасят по молбите на имигрантите, поискали трайното си устройване на тяхна територия. Говорителят отбеляза, че в изключителни случаи тези срокове могат да бъдат удължени до осем месеца.

По думите на говорителя е редно в затворените центрове да бъдат настанявани единствено онези имигранти и бежанци, за чийто живот съществува опасност – поради отправени към тях заплахи, ако са жертви на трафик на хора, ако са преследвани. Черконе добави, че имигрантите и бежанците следва да бъдат настанявани в достойни и човешки условия. Говорителят уточни, че ЕС разполага
с неизползвани средства за пригодяването на съоръжения (сгради и площи) за миграционни центрове от открит тип.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien