ОТ ДНЕС! В Община Дупница приемат документи за финансиране на „ин витро“

От днес в Oбщина Дупница се приемат заявления за финансиране на "ин витро" процедури, информират от пресцентъра на кметството. Двойките с репродуктивни проблеми ще могат да разчитат на финансова помощ от кметството на стойност до 1 500 лв. като за целта в общинския бюджет са заложени 15 000 лв. „На този етап тази сума е напълно достатъчна като се има предвид броя на кандидатстващите. Ако желаещите двойки са повече и сумата е недостатъчна, разбира се, че ще настоявам за увеличението й още за следващия бюджет. В досегашните две кампании има преходен остатък. Сумата, която отпускаме като стойност мисля, че не покрива цялата процедура, но все пак е помощ за нашите съграждани”, коментира кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев. Преди по-малко от половин година обаче, в Дупница се роди бебе, което бе заченато след ин витро само и единствено с парите в размер на 1500 лева осигурени от Община Дупница.

Крайният срок за кандидатстване е 17 септември. Критериите, на които трябва да отговарят семействата са регламентирани в правилник, приет от Общинския съвет.

Около 60 са двойките в Дупница, които имат репродуктивни проблеми, като не всички се престрашават да заявят документално нуждата от финансово подпомагане за тази цел. Много от тях се отказват от "ин витро" процедурите заради финансови трудности, а други разчитат на кредити, за да си позволят скъпоструващи-те изследвания.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien