Официално откриха паметника на Димитър Икономов в Градската градина

Министърът на правосъдието Атанас Славов, председателят на Организация на евреите в България Шалом проф. Александър Оскар, областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, кметът на Дупница инж.Методи Чимев и председателят на регионалната организация на Шалом в града Леонид Хаздай откриха паметник на Димитър Икономов в Дупница. Монументът е наречен “Спасител на българските евреи” и е ситуиран в Градската градина на Дупница. Гости бяха и двама правнуци и една правнучка на Димитър Икономов.
Композицията на паметника представлява еврейско дете с куфар в ръка и дупничанинът Димитър Икономов, застанал плътно до него, за да го предпази. Тя е изработена от бронз от скулптора Бойко Митков и се намира на метри от родната къща на Икономов. „Когато обсъждахме с Леонид Хаздай мястото се спряхме тук, на това място и по една друга причина. Много наши съграждани, гости на града са чести гости на Градската градина и трябва да знаят за делото на този човек“, каза в част от словото си инж.Чимев.
„В едни тъмни години България успя да запише своето име със златни букви в световната история. България застана на върха на пирамидата от хуманизъм с акта на спасение на своите сънародници с еврейски произход. Това нямаше да бъде възможно, ако стотици артисти, интелектуалци, Българската православна църква и обикновените хора, съседите, приятелите не се изправиха срещу една човеконенавистна и убийствена политика“, каза при откриването Леонид Хаздай. Той припомни, че ако това не се беше случило, тук щеше да има мемориална плоча на хилядите убити мъже, жени и деца от района на Дупница.
Леонид Хаздай разказа, че преди две години, при изготвянето на книга, заедно със своите съмишленици, се е натъкнал на документи, които по недвусмислен начин показват, че Димитър Икономов е първият човек, алармирал за предстоящата депортация. Паметникът е изграден със средства на свидетели и наследници на евреите от онези тежки години, каза Хаздай. Той посочи, че това не е само знак на признателност, а се надава да бъде и символ на толерантността и хуманизма, неща, които все повече липсват в нашето ежедневие.
„Ние трябва да помним силните жестове – морални, човеколюбиви, израз на демократизъм, израз на връзка с традициите на българския народ, жестовете на спасение. Спасението, което е облечено към онзи момент в актове на дискриминация“, каза министърът на правосъдието Атанасов Славов. Нашата отговорност като общество и държава е да съхраним паметта, да не допускаме повече подобни актове и винаги да сме на страната на светлината, морала и човеколюбието. Той завърши словото си с думи от Светото писание, свързващи вярата със справедливостта и надеждата: „Защото Господ няма да отхвърли своя народ и няма да остави своето наследство, защото съдът ще се възвърне към правдата и подире му ще тръгнат всички прави по сърце“.
„Днес ние поправяме една историческа несправедливост, защото човекът, който почитаме с този паметник някак си беше забравен през всичките тези години. Още по-важното е, че този човек, в най-мрачния период на човешката история, е безмилостно разстрелят от т.нар. Народен съд“, каза председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. Александър Оскар, който припомни събитията от преди 80 години.

Наследниците на Димитър Икономов.

„Баба ми, която е дъщеря на Икономов до последно живя с горчилката, че никой дори ред не написа някъде за него“, разказа през БТА един от внуците на Икономов, Иван Райнов. „Макар и малко закъсняло, сме много признателни на Леонид Хаздай за това, което направи. Всичко стана съвсем случайно – слушах радио, в който разбрах за инициативата. Живея в Благоевград, защото баба ми е била изгонена от Дупница и се е оженила в Джумаята“, разказа още наследникът. Спомените, които имам от разказите на баба ми са много, ние сме израснали с тях, знаем за изписаните еврейски звезди с катран по къщата, за отношенията с правителството, което е натискало семейството ми и Икономов – да оттегли подписа си за спасяването на евреите, разказа още Райнов.
Дупнишкият депутат е първият, който преди 80 години дава гласност на готвеното депортиране на евреите и слага началото на обществената реакция, довела до спасяването на 50 000 души.
На церемонията присъстваха посланиците на Германия Ирене Мария Планк, на Полша Мачей Шимански, на Украйна Олеся Илашчук.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien