Общините Бобов дол и Рила се включиха във ВиК-асоциацията, Дупница и Сапарева баня засега не

В качеството си на Председател на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ ЕООД, гр. Кюстендил, областният управител Виктор Янев свика извънредно заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК – Кюстендил, което се проведе в Заседателната зала на Областна администрация – Кюстендил. По предварителен дневен ред бe разгледан за одобрение текста и се прие решение за сключване на Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията.

Подписите си положиха Областният управител Виктор Янев и управителя на „Кюстендилска вода“ ЕООД, гр. Кюстендил Георги Георгиев. Присъстваха кметовете на включилите се в Асоциацията общини – Бобов дол, Трекляно, Рила и Невестино, и зам.кметът на Община Кюстендил Росица Плачкова.

На заседанието нямаше представители от Община Дупница и Община Сапарева баня. Както е известно вече, двете общини обявиха, че искат гаранции, че с присъединяването си, ще бъде осигурено финансиране за подмяна на ВиК в града и селата. От цялата област, именно в тези две общини плащат най-ниската цена на кубик. Предвид на факта, че се очаква да бъде въведена единна цена за всички членове на ВиК-асоциацията, това неминуемо ще доведе до завишаване на цената за жителите, без да има гаранция, че ще бъде направена цялостната подмяна на ВиК-инфраструктурата.

2В заседанието се включиха експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в лицето на Иванка Виденова, директор на Дирекция „Канализация и водоснабдяване“ и Иванка Якимова, отдел „ВиК инфраструктура“. Сред присъстващите бяха и главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова, както и главният секретар на Асоциацията по ВиК, гр. Кюстендил Диана Джоглева. „Договорът, който днес подписахме цели постигане на европейски стандарти в предоставянето на водоснабдителни и канализационни услуги, както и подобряване на качеството и ефективността на водоснабдителните и канализационни услуги. Ще продължим по посока усвояване на средства по оперативна програма „Околна среда“ за следващия програмен период 2014 – 2020 година. Разбира се, това не може да се случи без да имаме един консолидиран ВиК оператор на територията на областта. Надявам се, че от тук нататък ние ще имаме положителни резултати в тази посока“ каза областният управител Виктор Янев. Той посочи още, че в договора е разписано задължението на „Кюстендилска вода“ ЕООД да инвестира средства, възлизащи на не по-малко от 6 млн. лв във ВиК системите и съоръженията, както и в услугите.

Print Friendly

3 Коментари на Общините Бобов дол и Рила се включиха във ВиК-асоциацията, Дупница и Сапарева баня засега не

  1. Бобов дол какво прави там да питам аз политиците ни. Хем няма да има пари за водопровод а ще вдигнат цената на 2 лева и 50 стотинки за да ремонтират този у Кюстендил. Оня ден казаха че само градове над 40 хиляди ще се финансират първи след това надолу тези и са необходоми 12 милиоарда лева ама има осигурени само 2 милиарда до 2020 година. Хем ще ни вдигнат цената хем няма да ни подменят нищо а ще плащаме заради другите. Къде е логиката

  2. Честито на прецаканите и на единствените печеливши Кюстендил. И границата е 10 000 жители в град, а не 40 000. И пак само Кюстендил отговаря. А кметовете дето са се изпели като пет парета у кесийка да обяснят сега на хората си защо ще им се вдигне цената на водата двойно и тройно и защо няма да им подменят водопроводите. Днес подписаха договор за подмяна на водопроводи в Кюстендил. Хахахаха смешници

  3. ихтиандър // 06.04.2016 в 0:14 // Отговор

    6 000 000 stigat zorlem za podmyana na vodomerite v oblastta?

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien