Община Дупница в застой вече 6 месеца, няма нито един проект

6 месеца отминаха от влизането реално на власт на новия кметски екип в Дупница, а застоят е вече повече от осезаем. Липсват каквито и да било докладни до ОбС с искания за разрешение за кандидатстване по проекти. Липсват и такива за СМР в Регистъра на обществените поръчки дори и за предвидените в капиталовия списък. Всъщност в момента има една, която е за 5 позиции, но е за инвестиционни проекти и авторски надзор. Парите са от субсидията от държавата, които влизат в общинския бюджет, а можеха да бъдат изискани от държавния бюджет и субсидията да бъде насочена към реални ремонти в града или селата.
Няма все още поръчки и за двата проекта от предходния кметски екип, които държавата ще финансира – довършване подмяна водопровода в Джерман и ремонта на стадион „Бончук“, които са на обща стойност 5,7 млн. лева, и които сегашното ръководство входира преди нова година. Не е ясно и защо все още не са сключени договорите за тях или поне такава информация от администрацията липсва.
В момента са отворени и няколко мерки с европейско финансиране, но и тук Община Дупница бездейства. Неясно поради каква причина.
Факт е, че в най-новата история на държавата, за сефте бе въведено допълнително много сериозно финансово подпомагане на общините с пари директно от бюджета извън субсидиите, като усвояването им и реализацията са изцяло от приоритетите на съответната местна власт. Финансовият рай за тази и следващите 2 години, при работа и правилно управление, може да разреши десетки проблеми на градове и села. Не случайно на първия и втория прием на документи, всички общини в страната входираха всевъзможни проекти, докато Дупница участва само с посочените два. По регламент – община Дупница има право на 30 млн. лева за годината, като в зависимост от усвоените през тази, толкова ще може да изисква догодина. А на тези, които вече губят пари, се преразпределят към другите общини, които са входирали над лимита си. В региона, като отличници се очертаха вече Кюстендил и Бобов дол, които получават финансиране за проекти над лимита си, а и в момента подготвят и други за още пари.
Осигуряването на финансиране от държавния бюджет или европейско такова е вид състезание между местните власти в страната, а със сигурност към момента, Община Дупница е на едно от последните места редом до община като Трекляно.
В същото време, приоритет по всички личи в Дупница е масовата сеч на дървета, излишни поръчки за огромни суми от собствения бюджет за физическа охрана и юридически услуги.
Крайно време е и Общински съвет да заема по-сериозна позиция и постави ребром въпроса с бездействието и загубата на милиони.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien