Община Дупница се спря на бюджет от 42 млн. лв, само разходите за ток и сметосъбиране ще са 6,5 млн. лв

Община Дупница обяви очакванията и намеренията си за тази година като бюджет и инвестиционна политика. Това стана на пресконференция на зам.кметът по икономическите дейности Олга Китанова. „За съжаление тази година късно започват да се случват нещата, заради липсата на държавен бюджет, респективно намалява се времето за реализация на намеренията. Това създава пречки най-вече за изпълнение на капиталовите разходи. Имахме един изготвен капиталов списък, който вече претърпя сериозна корекция. Годината ще бъде много динамична и изключително натоварена с оглед на ситуацията. Общата бюджетна рамка за 2022 година ще бъде в размер на 42.млн лева, за сравнение през миналата бе 39 млн. За това увеличение сме стъпили на база очакваните увеличения на парите за капиталови разходи с 30% и изравнителна държавна субсидия с увеличение от 15%. Този проекто-бюджет бих го определила като предизвикателен или антикризисен, предвид ситуацията последните 2 години. Изрично правя уговорка, че това са предварителни намерения, които могат да претърпят промени по обясними причини“, каза Китанова.
„В капиталовия списък попаднаха голяма част от предложенията на общинските групи съветници, които се припокриваха с нашите намерения и идеи. Проблемите се знаят и не е толкова трудно да се гледа в една посока. Тъй като приемането на бюджета ще се забави, ние сме подготвили два списъка – капиталов и отделен с текущи ремонти, които ни дават възможност да стартираме. Прогнозната стойност на капиталовите разходи е в размер на 4,8 млн. лв, а за текущи ремонти е 1,5 млн лв. или общо 6,3 млн. От тази сума за селата са предвидени 1,65 млн, 250 000 лв за рехабилитация на улици, 400 000 лв за подобрявания на средата, облагородявания, 1 млн. за подмяна на ВиК-мрежа в три села по кредит, който Община Дупница изтегли. Предвиждаме увеличение на местните приходи в размер на около 10,5 млн. лв. като за предходната сумата бе 9,7 млн. лв“, допълни още Китанова. „Въпреки тежката ситуация с постоянно растящите цени и разходи, Община Дупница не може да си позволи да свие средствата за инвестиции, затова ще се наложи преструктуриране и търсене на възможности за допълнително финансиране. Обсъждаме и анализираме възможностите за актуализация на цените за наем на барбекютата, на общинските жилища, където наемът е 30-35 ст. на кв.метър, корекция в цените за наем на спортната зала заради драстично завишените разходи, завишаване на продажните цени на имоти…Това са част от идеите, но има и други, които пак казвам са обект на анализ“, каза още Китанова.
Тя обясни, че въпреки сериозния скок на цените за ток, няма да се спира уличното осветление на града и селата, както вече го направиха мнозина общини. „На целия стрес на хората, остава да им причиним и това. Досега ако сме плащали около 700 000 лв годишно за ток, то за тази година сумата,. ако съдим по последните сметки ще бъде около 1,5 млн лв. Много сериозен разход ще имаме и за сметосъбиране и извозване, който ще бъде в размер на около 5 млн. лв. Но както вече казах, ще търсим варианти за финансиране, а няма да бъде за сметка на жителите“, заключи Китанова.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien