Община Дупница обяви поръчката за ремонт и реставрация на Часовниковата кула, ето какви дейности предстоят

Община Дупница обяви поръчката за избор на изпълнител за ремонт и реставрация на Часовниковата кула, която е и символ на града. 106 226,92 евро е прогнозната стойност на заложените дейности, а крайният срок за подаване на документи е 27 юли тази година. На 03.08.2021 г. ще бъдат отворени постъпилите оферти.
Община Дупница е водещ партньор по проект CB00 6.2.21.150 „Устойчиво използване на културното наследство в Дупница и Крива паланка”, финансирана по Interreg – ИПП Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Северна Македония 2014-2020 с партньор – Община Крива Паланка. Проектното предложение бе внесено преди почти три години, но заради епидемията проектът бе забавен. Максималният срок за изпълнение на СМР-то е 9 месеца, но не по-късно от 19.07.2022 г.
Дейностите, които се включват са – реставрация и консервация на вътрешната и външната дървена конструкция и панели; укрепване на кулата; реставрация на каменните фасади; подобряване на района около кулата. Проектът обхваща реставрационни и консервационни СМР на часовниковата кула и реновиране на прилежащото пространство. Предвижда се укрепване на сградата чрез изграждане в зоната на обходното пространство на стълбища и площадки с подпорни стени. Плочниците около кулата се подменят с нови настилки от калиброван и некалиброван гнайс. В плочниците около кулата се предвиждат подови осветителни тела, както и насочено осветление към нея и около нея. Ще бъде подменена и дървената обшивка по фасадата, като нейната конструкция се запазва. Подменят се дървената и ламаринената обшивка на покривните плоскости. Пукнатините в зидарията се обработват и замазват. Отворите в мазгалите ще се затворят с мрежа против птици. Ще се демонтират старите часовници и ще бъдат подменени с нови. Около кулата ще се изгради нова обходна пътека. Тя ще следва наклона на терена от югоизток и югозапад. От североизток, където движението на повърхностните води е довело до изнасяне и подкопаване на площадката и обходната пътека и е разрушило стълбите, ще се изгради външно стоманобетонна подпорна стена. Освен укрепваща роля за кулата, оформянето на перваза под наклон от кулата към площадката ще предотврати навлизането на вода между кулата и обходната пътека. Околното пространство при пътеката, основен подход към кулата е с ерозирали и подкопани плочи поради недоброто отводняване. Проектираните габионни стени ще осигурят стабилитета и дренирането на терена.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien