Община Дупница готова да стане съдлъжник по кредита на болницата, слага ред в разходната част

Вината за лошото финансово състояние на общинската болница, е както в управителите досега, така и в мое лице като кмет и на Общински съвет, като принципал, че не сме осъществявали още по-сериозен контрол. Това заяви на пресконференция днес кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев. "През месец декември дадохме разрешение на Управителя на болницата да изтегли кредит в размер на 1 млн.лв като гарант да бъде сградата на Транспортна болница. Последният месец имаше голямо движение по този въпрос. През 2019-а година, болницата навършва 140 години и досега такъв акт за действие не е имало. По моя инициатива, миналата седмица се проведоха две срещи със съветниците от Здравната комисия, Икономическа комисия, ръководството на болницата, аз и зам.кмета по икономическите дейности Олга Китанова. В разговорите с банките, които са водени от Управителя на болничното заведение, една е съгласна да отпусне кредита, но задължително условие е да има съдлъжник по кредита. И ако до преди 5 години не бяхме надеждни за банките, то сега сме вече надежден гарант за добро или лошо.

Инж.Методи Чимев

Инж.Методи Чимев

Днес следобед имаме среща с банката, за да доизчистим някои въпросителни. Темата за общинската болница се интерпретира през годините основно на политическа основа. Тук не говорим за политика, затова ще приканя всички да бъдат коректни с темата. Здравето на хората не е политика, а задължение на всеки един от нас без значение от цвят и политическа принадлежност. Критики търпим всички-управител, аз като кмет, Общински съвет", коментира градоначалникът.
"На тези срещи, искам да отбележа, че абсолютно всички съветници погледнаха много сериозно на ситуацията и взеха дейно участие, за което най-искрено им благодаря. Поставен бе един много сериозен въпрос от по-голямата част от съветниците и от мен. Гаранция от Управителя, че след поемането на заема и погасяването на задълженията, няма да се започне отново трупане на задължения. Погасителният план, който е предложен е с една гратисен период от една година, в който се плаща само лихвата в размер на 4 хиляди лева месечно, а след това месечно с намаляваща вноска по около 14 000 лева за следващите 9 години. Само за справка ще ви кажа, че за първият месец на тази година, болницата е на минус с 40 000 лева. Всяка година, болницата е на загуба. Държа да отбележа, че не обвинявам, д-р Миков, който е от има няма 3 месеца начело на болницата за състоянието й, за да не бъдат неправилно интерпретирани думите ми. На тези срещи се поискаха гаранции от него и от ръководството, че след 5-6 години няма пак да бъдем в сегашната ситуация. Още нямам отговор дали поемат ангажимента д-р Миков и екипът му, но очаквам в следващите дни, защото падежите за плащане по задълженията започват в края на месец април, така че време за губене няма. Нещата трябва да са ясни, а не да си играем на стражари и апаши или на виновни и невинни. Важно е как ще се работи след поемането на кредита и изчистването на задълженията. Години наред сме говорили за препоръки, за идеи, но ето, че в един момент вилката е на врата и задълженията трябва да се покриват. от както съм кмет, трети управител говори за преструктуриране, ама за съжаление само на думи. А не е трудно. Идваш, заявяваш изграждане на още едно крило към настоящата сграда, такъв брой леглова база, прави се проект, смята се и се започва процедурата.
Община Дупница няма избор и трябва да стане гарант по този кредит. Но пак казвам, че всичко преминава през решение на Общински съвет, най-вероятно на извънредна сесия.
Никога не е ставало въпрос да се намаляват заплатите на хората в болницата и това не е искал никой от д-р Миков. Нито пациентите са виновни, нито работещите в болницата, за да е всичко за тяхна сметка. Имаме отлични специалисти, на всеки му се иска да бъде закупена нова, модерна техника, да бъдат привлечени още добри лекари, което ще доведе до приходи на болницата", отсече инж.Чимев.
"Има разходи в перо "Разни", които могат да бъдат оптимизирани и не само там. Ето например, само от въвеждането на отоплението с газ, от 8-9 хиляди лева на месец, разходите са спаднали на 2 300 лева. Това е икономия в размер на 6 хиляди лева месечно. Отделно сега се извършва ремонт за 800 000 лева и условията ще бъдат подобрени. На срещите се коментира и въвеждането на контрольор към болницата – икономист. Самата дума "контрольор" говори красноречиво. Разбира се, както това, и всички останали предложения минават през решение на Общински съвет. С две думи, ще се сложи ред. По-добре късно, отколкото никога", заключи кметът.

Print Friendly

2 Коментари на Община Дупница готова да стане съдлъжник по кредита на болницата, слага ред в разходната част

  1. БСП като не даваха навремето да се смени пияницата Таушански така ще е!

  2. Антоанета Живкова // 22.03.2017 в 10:57 // Отговор

    А нужен ли е и „контрольор“ към Общинската болница, за да се плаща още една заплата. Доколкото съм запозната има общинска счетоводна къща, която обслужва всички общински структури, би трябвало в т.ч. да влиза и болницата. Ако те са независими и съставят реални, а не „украсени“ финансови отчети какъв е проблема ежемесечно да докладват на ресорния заместник кмет, а той респективно на кмета и общинския съвет за финансовото състояние на болницата.
    Или управителя на болницата съвместно с екипа си да изготвя за всеки 2 седмици план на паричните потоци, който да се одобрява от кмета или заместник кмета и едва тогава да се правят разплащания.
    Решения има много. Въпрос на воля е дали някой иска наистина да ги осъществява. И дали целта е да се запази Общинската болница или да се закрие за сметка на частната.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien