Община Дупница: Докато не се рекултивира сметището, запалвания ще има. Затова работим по въпроса

От Община Дупница разпространиха информация за запалването на сметището, което последните 3 дни отново обгазява част от града и селата.
"Със самозапалването на сметището на 19-и април (петък) 2019, Община Дупница е предприела действия с пълното съдействие и на служителите от РСПАБ-Дупница. Пожарни автомобили на дупнишките огнеборци са ангажирани също с овладяването на задимяването и оказват пълно съдействие, за което Община Дупница отправя своята благодарност.
Всеки е наясно, че гнилостните процеси следствие на депониране на отпадъци без необходимото уплътняване (каквото на закритото сметище не може да бъде направено качествено поради спецификата и денивелацията на терена) са причината за образуването на кухини във вътрешността на трупания с десетки години отпадък с метан. Метеорологичните условия катализират процеса на запалване. Единственият вариант за овладяване на ситуацията е запръстяването, каквото Община Дупница извършва ежедневно, въпреки че, сметището е спряно от експлоатация, но е превантивна мярка за недопускане на всекидневно и постоянно горене на натрупалите се газове във вътрешността му. Важно е да се знае, че този процес на гниене и самозапалване ще се възобновява периодично, както последните повече от 30 години, въпреки предприетите от Община Дупница действия, докато не се реализира самата рекултивация. Горивните процеси се зараждат във вътрешността на сметището, което е напластявано през годините и е достигнало 55-60 (!!!) метра дълбочина. Без да бъде направено рекултивиране, този процес на гниене, палене и задимяване ще продължава дълъг период. Действията на Община Дупница ще продължат в тази насока на "потискане" запалванията и дименето, докато се стигне до стартирането на реалния процес на рекултивация.

Напомняме, че поради тази причина Община Дупница е предприела всички действия по изготвянето на предпроектни, проектни проучвания и идеен проект за рекултивацията на сметищния терен. За съжаление това е дълъг процес, който стартира съгласно законовите изисквания 3 месеца след спиране експлоатацията на сметището (01.01.2018 год) за предприемане на необходимите действия по рекултивацията. И ако за определени хора това е политика и шанс за трупане на политически дивиденти, то за ръководството на Община Дупница  това е цел да бъде разрешен окончателно този дългогодишен проблем за всички жители съгласно изискванията на законите в Република България", се казва в становището на администрацията.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien