О, ЧУДО! НП „Рила“ обяви поръчка за база на планинските спасители от Дупница на Седемте езера

По време на пандемия, чудеса все пак се случват.
След повече от 3 годни процедурата за изграждането на „Контролно-информационен пункт (КИП) „Седемте рилски езера” вече е обявена. Припомняме, че постройката ще бъде функционално разделена на две части: база на Дирекция „НП Рила” и база на ПСС– Дупница. Двуетажната сграда ще бъде ситуирана на възлово място, предвидено да обхване голяма част от основния туристопоток в циркуса на Седемте рилски езера и към други туристически обекти. Постройката ще бъде със застроена площ 126,00 кв. м в местността „Сухия чал”, в близост до имота са хижа „Рилски езера” и лифта. Частта от сградата, която ще се предостави на ПСС ще бъде с отделен вход с общо прилежащо преддверие. Предвидени са дежурна стая за служителите на ПСС, помещение за първа помощ на пострадали,санитарен възел и помещение за съхраняване на специализирана екипировка и моторна шейна, както и две спални помещения и баня със санитарен възел. Повече от 3 години бяха нужни, за да се стигне до обявяването на обществената поръчка за изграждането на базата, а самата сага продължи повече от 5 години.
Дупнишките спасители са без база, въпреки че охраняват най-посещавания район в страната. При наличието на пост в този район времето за придвижване на отряда ще бъде многократно съкратено, което е важно при спасителни акции. Многократно спасителите са посочвали, че така отрядът своевременно ще откликва при нещастни случаи и няма да се губят часове докато се стигне от Дупница до пострадалия в планината. Освен това присъствието на спасители е района на Седемте рилски езера ще има и превантивна дейност.
Прогнозната стойност на поръчката за изграждането на контролно-информационния пункт е 470 078 лв. без ДДС, Оферти от кандидати за изпълнението на постройката се събират до 23 април, а изпълнението на самата поръчка е със срок от 6 месеца. Колкото до помещенията за нуждите на Дирекция „НП Рила” – ще се обособи зала с капацитет около 20 места за провеждане на образователни програми. За служителите на Дирекция „НП Рила” също са предвидени нужните помещения.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien