Нов контролно-информационен пункт ще бъде изграден на Седемте рилски езера

Пунктът, който ще струва 315 600 лв., ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще предостави 315 600 лева на Национален парк „Рила“ за изграждане на контролно-информационен пункт в района на Седемте рилски езера, съобщава Министерството на околната среда и водите. Той ще е в близост до хижа „Рилски езера“ и ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си.

Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за "зона за ограничаване на човешкото въздействие". След пускането на лифта до хижа „Рилски езера“ обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка. Общините ще вземат 169 млн. лв. евросредства за компостиращи инсталации Система за мониторинг ще следи водите на Искър в реално време Планински хижи експериментират със слънчеви панели.

Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите не винаги се съобразяват със съществуващите правила, казват от МОСВ. В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на движението с АТВ-та и други транспортни средства, но тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола.

В центъра ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение. В пункта ще има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

В Плана за управление на Национален парк „Рила“ е предвидено създаване на мрежа от охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три – в КИП „Бели Искър“, КИП „Нехтеница“ и КИП „Белмекен“.

Изграждането на новия пункт е допустимо съгласно Закона за защитените територии, според който на териториите на националните паркове може да се изграждат сгради за нуждите им, заявяват от министеството. То е в съответствие с приоритетите за финансиране на ПУДООС – опазване на редки и застрашени видове и повишаване на обществената информираност и общественото съзнание за ролята и значението на биоразнообразието за природните процеси и живота на хората.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien