НЕПРИЯТНО! Кюстендилска област с над средното за страната сигнали за спешни случаи с

Една от най-актуалните и важни теми за нашето общество бе поставена на фокус и дискутирана по време на регионален форум в Кюстендил, посветен на “Безопасност за децата в семейна и дигитална среда”. Темата, с превантивна насоченост, обедини родители, социални работници, учители, психолози, НПО-та и различни експерти. За повече информираност и грижа към подрастващите призоваха ексминистърът на МВР Христо Терзийски и кандидатите от листата на ГЕРБ – СДС: Радослава Чеканска – педагог по професия, юристът Михаела Крумова, експертът по сигурност Иван Каназирски и Мартин Кавдански – професионален футболист.
Лектор на форума бе д-р Благородна Макева – юрист, дългогодишен експерт по домашно насилие и човешките права, била е консултант по защита от домашно насилие и на УНИЦЕФ България и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

С д-р Благородна Макева участниците в дискусията обсъдиха: заплахите, които дебнат децата в онлайн пространството; как да осигурим безопасност за децата в интернет; как да разпознаем и какво можем да направим срещу домашното насилие. Д-р Макева алармира, че дори и в уютна семейна среда, децата могат да бъдат в опасност, защото дигиталният свят, в който живеем, създава множество заплахи, за които трябва да сме подготвени. Експертът алармира за още една тревожна тенденция: в Кюстендилска област делът на насочените към две и повече служби за спешно реагиране (сигнали на ЕЕН 112) е по-висок от средния за страната и е 46.6%.

Гост-лекторът даде препоръки и полезни съвети как да осигурим безопасност на подрастващите:
— Инсталирайте приставката (Web of Trust) към браузъра на настолния компютър или лаптоп, който използва детето ви. Тя маркира (на принципа на светофара – зелено, жълто, червено) нивото на безопасност на всеки сайт, който се появява при търсене, в социалните мрежи или при други публикации. Има и мобилен вариант, който комбинира браузър със защита.
– За мобилните устройства (смартфон и таблет) може да инсталирате браузър (сигурен и добре защитен), или да изтеглите Ultimate flag като отделно приложение.
– При малките деца (до 9-10 години) се препоръчва използване на програми за родителски контрол.
– Ако ползвате Windows можете да му създадете детски профил.

По време на обучителния форум фокус бе поставен и върху защитата от домашно насилие. Д-р Благородна Макева запозна присъстващите с новостите в законовата уредба, къде и как могат да получат защита пострадалите лица от домашно насилие.
За домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство или в интимна връзка. За психическо насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.

Купуването и продаване на гласове е престъпление!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien