Направиха първа копка на затвора в Самораново, вижте как ще изглежда

Символична първа копка, с която да започне изграждането на нов затвор, свързан с учебен център край Самораново бе направена днес. Откриването на строителната площадка започна с водосвет на терена, определен за строеж, който извърши Белоградчишкият епископ Поликарп.
На церемонията присъства министърът на правосъдието Крум Зарков, който направи първата копка. Сред гостите на събитието бяха кметът на община Дупница инж.Методи Чимев, кметът на селото Райко Цветков, бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, настоящият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. Новият затвор, който ще отговаря на всички европейски стандарти, ще бъде първият построен от над 60 години насам. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода.
„Това събитие ще се отрази на целия район, защото ще бъдат създадени повече от 90 работни места, ще има и учебен център, който ще функционира като малък университет. Ще има и производствени бази, които ще допринесат за икономическото развитие в района“, каза министър Зарков. Той посочи, че се надява до 13-14 месеца обектът да бъде построен.
Министър Зарков посочи, че има уверение от министъра на регионалното развитие, което е дадено пред него и инж.Чимев за навременно изграждане на необходимия водопровод за село Самораново във връзка с опасенията на местните хора, че затворът ще застраши водоподаването на жителите на селото. Както е известно вече, през тази година инж.Чимев проведе няколко срещи с министерствата във връзка с опасенията на жителите, още повече, че проблемът с водоподаването е от години и само преди месец обяви, че е дадена „зелена светлина“ за реализацията.
Министър Зарков увери, че че няма причини и за притеснение по отношение на сигурността на хората в района. „Затворът ще бъде много модерен и максимално защитен“, посочи министърът.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien