Над 1000 танцьори идват в Дупница на „Рила ни гледа“

Над 1000 участници от цялата страна идват в Дупница тази събота за 9-ото издание на Националния фолклорен фестивал „Рила ни гледа". Организатор на престижния форум, който се провежда под егидата на кмета инж. Методи Чимев, е Община Дупница.

За втора поредна година извън традиционната танцова надпревара фестивалът има и раздел за изпълнители на народни песни. През целия ден в парк „Рила“ ще бъде наредена и "Улица на занаятите", на която ще творят тъкачки на ленени покривки, майстори на захарни петлета, майстори на цървули, носии, народни инструменти и др. Ще има и лелеене на ароматни свещи, а самоукият майстор от село Овчарци Васил Говердарски, ще демонстрира на живо как се правят скулптури от дърво с моторна резачка. Проявата ще бъде съпътствана и от изложба на фотографа Асен Великов, с пана, запечатали красотата на народните ни носии.

Директорката на фестивала Дилиана Диканска е доволна от големия интерес от страна на самодейните колективи от цялата страна. „Мотото на нашия фестивал е съхраняване и популяризиране на автентичния български фолклор и стимулиране на неговото развитие в днешни дни. Всяка година освен, че съхраняваме традицията, ние се опитваме и да я развиваме, и да я правим още по-интересна и атрактивна за жителите и гостите на Дупница. Започнахме като първия и единствен фестивал на обработените народни хора, след това развихме идеята с това, че включихме и младото поколение чрез танцовите състави и ансамбли. Вече втора година имаме и вокално надпяване и улица на занаятите. Тази година новото е изложбата на Асен Великов, която показва богатството и красотата на българската народна носия, запечатана от неговия обектив  на различни фолклорни фестивали в страната“, сподели г-жа Диканска.

По традиция фестивалът ще завърши и с нестинарски игри, а кулминацията е на следващия ден, когато всички наградени колективи ще се възползват от подаръка на „Рила спорт” за безплатна екскурзия с въжения лифт до Седемте рилски езера. Там ще се надсвирват музиканти от цялата страна, певиците ще се надпяват с ехото от върховете на Рила планина, а танцьорите ще танцуват български народни хора в трите кръга на Дъновистката поляна както са танцували дедите ни – докато краката ни държат и дъх не ни остане.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien