На първо четене мина бюджет 2017. Депутатът Иван Ибришимов: Не подкрепих финансовата рамка за следващата година, защото тя е напълно дясна и не задоволява социалната сферата – образование и здравеопазване

Без политически драми бюджетът за 2017 г. беше одобрен на първо четене в парламентна . Със 102 гласа "за", 58 гласа "против" и 11 "въздържал се". БСП, ДПС и АБВ очаквано не подкрепиха финансовата рамка за следващата година, но е не внесоха предложения за измение.

Депутатът Иван Ибришимов от БСП лява България за Кюстендилска област мотивира решението си да не подкрепи бюджета, като го определи за напълно десен , който има много пропуски и не задоволява, най-вече социалната сфера- образование и здравеопазване:

„Ние няма да пречим. Този бюджет си е отговорност на управляващите. Като член на здравната комисия аз не мога да се съглася, най-вече, и с бюджета на НЗОК.Той беше представен като добре балансиран, с предвидено увеличение в размер на 247 млн. лв., спрямо 2016 г. Въпреки това, аз гласувах против, защото според мен, този бюджет и заложеното в него увеличение не отговарят на нуждите на здравната система. Само, ако вземем предвид неразплатените задължения за лечение на пациенти в чужбина, в размер на 180 млн. лв. и неразплатените задължения на касата към българските болници за вече извършени и проврени дейности, в размер на над 80 млн. лв., ще се окаже, че само тези две суми са повече от предвиденото увеличение, което иначе е разпределено за болнична и извънболнична помощ. Обезпокоително е, че дори след въвеждането на безумния пръстов отпечатък, който беше замислен като гарант срещу злоупотребите в системата, днес отново говорим за лимити и се налагат ограничения за лечение на здравноосигурени пациенти в болниците, а това е в нарушение на техните конституционни права. От друга страна, този бюджет не е адаптиран към новата здравна стратегия, приета преди година от 43-то Народно събрание. Министър Москов си отиде, но за съжаление ни остави не само система за пръстов отпечатък, но и траен отпечатък върху системата на здравеопазване в България."

Парламентарните групи, които подкрепиха законопроекта, са ГЕРБ, Атака, „БДЦ-Народен съюз“ и Реформаторският блок. Един народен представител от Патриотичния фронт гласува „против“, а останалите се въздържаха.

Планираният дефицит за 2017г. е 1.3 млрд. лв., което е 1.4 на сто от брутния вътрешен продукт. Икономиката ще расте с 2.5%, а цените ще се повишат с 1,5 на сто.

Минималната работна заплата ще се увеличи 420 на 460 лева от 1 януари, а пенсиите се увеличават с 2,4% до 165 лв.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien