Москва и Симферопол подписаха: Крим отива в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин, премиерът на Крим Сергей Аксьонов, председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов и кметът на Севастопол Алексей Чалий подписаха договор за приемане на република Крим в състава на Русия.
Договорът предвижда образуване на нови субекти в състава на Русия, предаде Интерфакс.

Договорът за присъединяване на Крим към Русия беше подписан след изявлението на руския президент Владимир Путин пред двете камари на парламента.

Процедурата по приемане на нов субект в Руската федерация предвижда след подписването на договора президентът на Русия да сезира Конституционния съд на Русия, който да даде оценка на съответствието на договора с руската конституция.

В случай на положителна оценка договорът заедно с проект за федерален конституционен закон, в който се определят названието на новия субект на Русия, неговият статут, граници, се изпраща в Държавната Дума. Ако двата документа бъдат приети от двете камари на парламента и бъдат подписани от президента, в член 65 от Конституцията на РФ, която определя списъка на субектите на федерацията, се внася поправка – допълнителни названия на новите субекти на РФ. В момента в състава на Русия влизат 83 субекта на федерацията, посочва ИТАР-ТАСС.

На 16 март в Крим беше проведен референдум, на който над 96% от гласоподавателите се обявиха за присъединяване на Крим към Русия. На 17 март новата република Крим беше призната от Русия, след като президентът Путин подписа указ за независимостта на Крим.

Dnes.bg
Снимка: Reuters

Print Friendly

1 Коментар на Москва и Симферопол подписаха: Крим отива в Русия

  1. Как така 13-те % кримски татари „гласуваха ЗА” присъединяване към Русия (към Сибир), или как 60 % кримски руснаци заработиха 97 %-ов „Путинов вот” (явно кримските руснаци са гласували по два пъти) ? !

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien