МИСТЕРИЯ?! 1,5-метрова елха-кръст изникна над село Бистрица и…изчезна

Изключително рядък вид елха над село Бистрица се превърна в атракция за местните хора, но само малцина успяха да я видят и да се снимат с нея. 150-сантиметровото дърво бе открито в местността Валого над селото преди няколко месеца. Интересното е, че то бе израстнало под формата на…християнски кръст. "Като падна последния сняг пролетта, съвсем случайно попаднах на него. До него нямаше никакви стъпки и това се вижда от снимката. Сякаш беше се появил от нищото,

Кръстовата елха в местността Валого.

Кръстовата елха в местността Валого.

защото често минавам оттам. Все си мисля, че нямаше как да не го забележа. Занесох един малък параклис на мястото след няколко дни, но кръста го нямаше, а само един огромен камък. Не знам какво да мисля… Най-вероятно е отрязано дръвчето, защото друго логично обяснение нямам. Аз съм цял живот в гората и досега подобно дърво не бях виждал. Яд ме е много", обясни кметът на селото Кирил Огненски. "Човек от селото, който тогава успя да го види също, каза че преди няколко дни, като падна снегът, параклисчето е светело и сянката е отразявала кръст до саме него, все едно дървото е там. Беше изумен наистина. Добре че поне успяхме няколко човека да го снимаме. Очевидно има някакво послание към нас, жителите на селото", допълни Огненски.

С появата на кръста над селото, отново се заговори за издялан на огромна скала християнски символ. Повечето от по-старите хора в Бистрица, които са го и виждали, разказват за издялан именно почти 2-метров кръст над селото, който бил по почина на Мадарския конник. "От най-старите жители на селото знам за съществуването му и през пролетта ще се опитаме да го открием, когато е възможно да се движат в гората и да се ориентират къде е. Техните учители са им разказвали, че е на повече от 500 години, но дали е така ще могат да кажат изследователите, разбира се, след като го

Параклисът е поставен върху

Параклисът е поставен върху „поникналата“ скала на мястото.

открием. Първите жители на селото са се занимавали с каменоделство и вероятно някой го е издялал. Може би тази елха-кръст е послание, че трябва да го открием", допълни Огненски.

Print Friendly

2 Коментари на МИСТЕРИЯ?! 1,5-метрова елха-кръст изникна над село Бистрица и…изчезна

  1. Бистричанье са безбожници и нагли типове. Крадат незаконно дърва от гората,горските ги пазят,че да не се засекат.Пука им на шопарите за кръст и елха.Ако става за дръва и за продаване режат немат грам мисъл у главите си.Оня шопар дето го хванаха с дървата какво направи у гората за отмъщение.Ама сите траят.100 дръвета отреза.

  2. И Вангя го каза: „У Бистрица бор като кръст ке цъфне! Ке цъфне и ке връже!“
    Браво.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien