Миньорите от Бургас обявиха нова стачка

Първата смяна от 45 човека заплаши, че няма да излезе на земята, докато не получи парите си. Миньорите от Бургас отново започнаха стачни действия. 45 човека, които тази сутрин влязоха за първа смяна под земята, заплашиха, че няма да излязат, съобщава news7.bg 

Този път стачката е без предупреждение, а причината е, че работниците трябвало да получат заплати на 15 декември, не това не се е случило. Последното плащане на миньорите е било през октомври, когато те са получили аванс в размер на 350 лв. Мината е длъжник на енергодружества и частни фирми, а работниците са категорични, че този път няма да излязат, докато не получат заплатите си. Положението може да стане критично довечера, когато престоят на мъжете под земята надхвърли 12 часа, когато ще се появи реална заплаха за здравословното им състояние.

Изпълнителният директор на мина „Черно море“ Евгений Николов обясни пред репортер на Нова телевизия, че сумата, която трябва да получи, за да може да изплати всички възнаграждения, е 510 000 лева. Те трябва да бъдат преведени от НЕК на Топлофикация – Сливен, а топлофикационното дружество да се издължи на мината за въглищата. „Непредвиден беше този протест. От синдикатите не бяхме взели такова решение. Бяхме склонни да изчакаме, но хората не могат да стоят повече без заплати. Те са си изработили парите с честен труд и трябва да си ги получат“, заяви в интервю за бТВ председателят на синдикат „Подкрепа“ в мината Радослав Радуков. „Ще има при тях медицинско лице в рудника. Дано да не се стигне до най-тежкото!“, каза още той.

Преди три месеца 60 миньори от бургаската мина останаха на 300 метра под земята близо 48 часа. Някои от тях бяха изкарани принудително заради влошено здраве. 

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien