Македонска шизофрения след филм на bTV Гледай филма ТУК

 

 Македония остана сираче, след като обидената македонска историография се втурна с истински коминтерновски ентусиазъм да обяснява, че филмът, излъчен по българската телевизия бТВ, не бил верен и Коминтерна никога не им е бил баща. Всякакви набедени историци, емигранти от Пиринска Македония и политемигранти от Белград, се объркаха в твърдения, много сходни с някогашните признания на стипендиантите на ОМО "Илинден", които сами бяха написали "дека сме сръбски мекерета е точно".Сигурно Тодор Чепреганов няма как да признае истината за лагерите "Голи Оток", Ясеновац", Ямите", "Идризово", Босна и къде ли още не, и за македонското (разбирай българското – б.р.) присъствие в тях, защото ще остане без работа.От всичките тези реакции става все по-очевидно, че портокаловото ВМРО на Никола Груевски няма никаква нужда от истината в историята, каквато и да е тя, а търси в нея заклинанията, които да плашат албанците и да ограждат скопската метрополия. Така в скопския паноптикум се появиха паметниците на Симеон Радев, Борис Сарафов, Стефан Душан, Тито и на кой ли още не.Така и на горките ослепени Самуилови войници предстои да проговорят на книжовен македонски език в поредната македонска филмова измислица. Със сигурност на тях им предстои да се отрекат, че някога са били българи и са воювали за българското царство. Както се казва, след като Василий ІІ им извади очите преди 1000 години, защо сега да не им изрежем и езиците.В коментар на документалния филм на българската телевизия бТВ „Македония, последната творба на Коминтерна”, чиято втора част бе излъчена вчера, македонският историк Тодор Чепреганов, заяви: Македония не е творение на Коминтерна, предаде Телевизия Алфа. „Как може да се отрича нещо, за което самите твърдят, че не съществува. Чепреганов смятал, че ставало дума за тенденциозен и пропаганден опит исторически да се тълкуват документи и свидетелства, с които се манипулира, за да се докаже, че македонският народ не съществува. „Интересното е, че във филма се твърди, че не България, а Югославия с подкрепата на Георги Димитров и Сталин е асимилирала населението в пиринската част, което се чувствало като българско, но с натиск от тогавашните власти било принудено да се пише като македонско”, посочва телевизията. Чепреганов заявил, че трябва да престане този тип на пропаганда, тъй като тя не носи нищо за двете страни.

"Българите полемизират, македонците мълчат", това е заглавието на електронното издание "Телеграф, Македония", по повод коментара на Георги Младенов, редактор на "Македонска трибуна" от Торонто, Канада, за филма "Македония, последният проект на Коминтерна". Документалният филм, с който се отхвърля историята на Македония, предизвика въпроси и сред българите в Торонто, пише "Телеграф". "Преди да хвърляме вината само на сърбите и на Коминтерна, ще трябва да се поразходим по страниците на нашето българско минало и да се убедим, че за жалост цялата комунистическа партия има вина и то много по-голяма, отколкото ние българите сме готови да им припишем само на сърбите", каза Георги Младенов.От Македония все още няма реакция на документалния филм, който се излъчва в няколко епизода. България обаче остро реагира и политизира македонския филм "Трето полувреме", като обяви, че изопачава българската история, посочва „Телеграф”.

Агенция Фокус

Ето за какво става въпрос във филма

Филмът е посветен на едно от най-големите национални предателства в новата история на България. След края на Втората световна война български политици, членове на управляващата комунистическа партия, администратори и държавни служители целенасочено работят за откъсването на огромна част от територията и народа на България и предаването им в чуждо владение – хората и земята на Пиринска Македония.

„Правенето на документален филм на историческа тематика, за Балканите особено, винаги е свързано с перипетии и като цяло се превръща в голямо приключение за екипа, работещ по него.  Изминати над 6000 км по въздух, море и суша; прочетени десетки хиляди страници архив в България, Македония и бивша Югославия; прегледани стотици часове архивни кадри от този период” – разказва репортерът на bTV Новините и автор на филма Иван Георгиев.

„Трябва да кажем, че герои почти не са останали живи, защото много бързо са намирали смъртта си в лагерите на смъртта у нас и в Югославия. За наше щастие, от Германия (от Берлин) се съгласи да дойде и да разкаже историята на рода си един от синовете на Димитър Талев – Владимир Талев, който си спомни болезнените епизоди от своето детство и юношество. Детайли около преследването на баща му заради неговия отказ да се нарече македонец. Димитър Талев, който е роден в Прилеп и който през целия си живот е твърдял, че македонска нация и език не съществуват” – допълва още Иван Георгиев.

Защо Македония е това, което е днес? Защо днес картата на Балканите е такава, каквато е? Какви са причините и последиците за създаването на нация, за която до преди 60-70 г. дори не е могло да се говори? 

 

Филма на btv може да гледате долу

ФИЛМ  2-ри епизод 1 част Македония последен проект на Коминтерна 

Филм 2-ри епизод 2 част 

zadupnitsa.com

 

Print Friendly

2 Коментари на Македонска шизофрения след филм на bTV Гледай филма ТУК

  1. знамето на БКП или днешната бсп георги димитров е с най голяма заслега за мисленето в днешна Македония, съдействаики и с участието на видни политически другари са затрити хиляди Българи, все едно утре нас да ни накарат да се пишеме шопи а не Българи….. не че не сме шопи 🙂 .

  2. tocno

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien