Майки от Сапарева баня чакат еднократни помощи от Общината…2 години

Майки от Сапарева баня се оплакаха, че две години чакат да получат еднократна парична помощ за новородени деца, от общината, сигнализира БНТ. Размерът на помощта е 300 лв. за всяко бебе. Парите трябва да бъдат отделени от общинския бюджет и изплатени на семействата, за да се стимулира раждаемостта в района. Заради неизпълнения приходен план на  бюджетa пари за такива разходи в кметството няма, съобщиха от Община Сапарева баня.

Родителите са категорични, че  обещаните средства са необходимост, защото много от тях живеят бедно и разчитат на социални помощи.

Близо сто деца родени са родени през последните две години, които не са получили помощта от 300 лв. От общината казаха, че няма как да заделят натрупаната сумата от 55 хил.лв, защото общината има  финансови затруднения, и ако бъде изплатена служители ще останат без заплати.

“По решение на Общински съвет би следвало да се изплащат нали, след като са изплатени приоритетните разходи, говорим за заплати, за осигуровки, храна за детски градини, горива”, каза директорът на дирекция Финанси при Община Сапарева баня Калинка Андреева пред държавната телевизия.

Заради липсата на средства, помощта за новородени отпускана от общината през последните години дори била намалена в сравнение с преди осем години, когато семействата получавали по 700 лева еднократна помощ.

zadupnitsa.com

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien