КОМЕНТАР! Как се бламират УМИШЛЕНО обществени поръчки… Бизнес, рекет или политика?

След влизането в сила на новите промени в Закона за обществените поръчки, масова стана практиката да се обжалват поръчки още по време на самото им обявяване. В Дупница вече това се превърна в традиция, но проверка в сайта на комисията за защита на конкуренцията, показва, че въпросни жалби вървят във всички общини. Най-неприятното в случая е, че всички жалбоподатели искат мярка "временно спиране", което автоматично замразява поръчката до произнасянето на КЗК.

Освен рекетьорски привкус "плати си нещо, за да си оттегля жалбата", в тези ситуации намирисва и за умишлено подливане на вода на общините, за да бъдат бламирани или направо изнасилени. Пропуск в Закона е, че спирането на поръчка става само с половин страница текст и изпратен по…мейла. Това е напълно достатъчно. Когато стигне пък, КЗК се събира, разглежда жалбата, но в повечето случаи връща на подателя искане да си внесе таксата и изложи доказателства. Това отнема време, защото много трудно се намира получателят и срокът няма как да тече. Или ако междувременно някой не е осъществил контакт, за да уреди въпросното недоразумение. Но пък 2-3 месеца са вече минали заминали. За внасяне на пари за жалбата пък е излишно да говорим, че никой не го прави. Защото ако pariбеше обратния ред, тогава нямаше да бъдем свидетели на тази абсурдна ситуация. Друг е въпросът, че самите такси са съвсем нищожни – от по 200 до 2000 лева.

И някой ще попита: "Ама защо прокуратурата не се сезира"? Отговорът е много прост: "Защото законът позволява подобни маневри". А това е идеална възможност както за рекет, така и за политически натиск, че дори и за лично отмъщение към град, кмет, политическа сила. Излишно е да се споменава, че зад въпросните фирми, които жалят въобще старта на дадена процедура – стоят или пенсионери или неграмотни роми, а дялът на фирмата е с колосалните…1000 лева. Дали въобще знаят, че данните им се ползват за подобни маневри или пък срещу 50 лева са си дали личната карта, е друг въпрос.

Особено "сладки" са поръчките с финансиране от Европа, защото там има срокове за реализация и след него – чао, чао на парите. Страхотна ниша за нов бизнес на ръба на изнудването.

В Търговския регистър, който е публичен и достъпен, спокойно може всеки читател да провери кой жали, откъде е и има ли въобще дейност. Ще изскочат интересни неща.

А потърпевшите са…хората, разбира се!

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien