Кметове и областни коментираха възможностите за финансиране на културата в региона

В два поредни дни се проведе съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югозападния регион. Заседанието, което се състоя в Кюстендил бе председателствано от областния управител Виктор Янев. Присъстваха неговият заместник Радослава Чеканска, както и главният секретар на Областна администрация – Кюстендил Гергана Михайлова. В срещата участие взеха и областните управители на Перник, Благоевград и София област,  кметовете на Общините Кюстендил и Дупница, представители на министерствата по здравеопазване, образование и наука, на културата и на регионалното развитие и благоустройство.

На заседанието бяха дадени разяснения относно поддържането на хигиенни норми в басейните и водните съоръжения, в които се използва минерална вода, което бе решено на предходното заседание на РСР на ЮЗР. Представен бе и новият Закон за предучилищното и училищното образование, който ще влезе в сила от 1-и август тази година.

Сред темите, заложени в дневния ред бяха и възможностите за финансиране на общински и регионални културни институти, регионални културни дейности и прояви. Членовете на РС разгледаха и Годишния доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Югозападния регион (2014 – 2020) за 2015 г. Информация от проведените през първото полугодие на 2016 година Комитети на наблюдение на програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз за периода 2014 – 2020 също бе докладвана на срещата. В качеството си на председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район, областният управител Виктор Янев запозна членовете с предложенията за засилване ролята на РСР в процеса на осъществяване на регионална координация и наблюдение на изпълнението на тези програми.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien