Кметът на с.Бистрица: Водопроводът ми е най-важния проблем сега. Недоумявам, че някои не искат да им се подменя

Подмяната на водопровода в село Бистрица тече с пълна сила от 3 дни като това е най-мащабната подмяна, която се е извършвала в селата на община Дупница последните 45 години. Изкопните дейности са свързани с много неудобство за жителите. „Още със стартирането на изкопните дейности започнаха и недоволствата. Дълго време обяснявах, че ще има неудобство свързано, както с ремонтите, така и със спирането на водата, но недоволни пак има. Разбирам ги, хората, че в летните жеги имат нужда от постоянно течаща вода, но пък и без да се извърши този ремонт, няма как да се случат нещата“, споделя кметът на селото Кирил Огненски, който го засичаме при изкопните дейности на ул. „Св.Св.Кирил и Методий“, при т.нар. Велевия площад. „Сутрин, първата ми задача е да отида на място, където се копае и да видя какви са плановете за деня и какво ще се предприема. Успоредно с това, си върша и всекидневните дейности, но няма да крия, че ремонтните дейности са ми най-важни в този момент и в следващите няколко месеци. За радост, фирмата работи с два екипа, а в скоро време ще дойде и трети, който ще бъде ангажиран с изграждането на помпената станция и съоръженията в самото водохващане. Двата екипа започнаха работа от двата края на селото. Заради ситуацията с пандемията, самите ремонтни дейности се забавиха, но сега се работи ударно. Първите въпроси, които получих от жителите бяха защо не се започва от водохващането, а вместо това директно се премина към подмяна на водопреносната мрежа. Причината е, за по-малко неудобство на хората. Ако се стартираше от водохващането, това означаваше, всеки ден в продължение на седмици да се спира водата на цялото село, което е убийствено. А сега спирането е само при аварии, което пак не е приятно, но е по-добрия вариант и касае отстраняването й в рамките на 2-3 часа. Тъй като не съм специалист, няма как да съм наясно с техническите спецификации и затова винаги отправям въпросите си към фирмата и на този етап получавам пълно съдействие като отговори и разяснение“, допълва Огненски.
Повече от 300 метра водопреносна мрежа от двата края са вече с положени тръби, които все още не са включени. „Факт е, че има жители, които като видят, че работниците приближават към тяхната къща и багерът ще копае, започват да изразяват желание да не се подменя водопровода пред тях. Звънят ми и ме търсят с такава молба. Не вярвам, че причината е свързана с незаконни отклонения, но за мен буди подозрение подобни искания. Още повече, че не говорим за 2-3 обаждания, а повече от 15 само за тези първи три дни. Фактът, че водопроводът е изграждан преди повече от 80 години, тръбите са силно компрометирани и постоянно гърмяха през тези години, а липсата на вода у къщите си беше направо ежедневие, не виждам разумно обяснение да не искаш да ти се подмени водопровода пред вас“, чуди се кметът. „Има, разбира се и в пъти повече доволни жители, защото оценяват и разбират необходимостта от този ремонт и влизат в положението, че дискомфорт ще има, но е за добре“, признава кметът.
72% са загубите на водата в селото, а средно авариите са по 2 на километър, показват изчисленията, които нареждат планинското село на първо място в тази неприятна класация. „Идват жители от селото с питане, защо не се подменя абсолютно цялата подземна мрежа, но това няма как да стане изведнъж и е планирано да става на три етапа. Още повече, че говорим за средства в размер на вероятно 8-9 милиона лева за цялото село. Разговарял съм с кмета на Дупница инж.Методи Чимев и ме е уверил, че при следващите етапи на финансиране ще се подменят и другите улици. На този етап се подменят главните водопроводи, което е най-належащо и на практика ще реши проблема с водата… Особено на двете най-проблемни зони – живущите в горната част на ул. „Здравец“ (под канала) и улиците „Ленин“, „Победа“, „Иван Вазов“, „Иглика“ и „Гергана“. В случая не говорим за 5-10 къщи, а за повече от 150 семейства, които от години са подложени на воден тормоз, който много скоро ще бъде вече минало. Така че трябва разбиране да проявят жителите, че няма как да се случи всичко в рамките на месец-два с вълшебна пръчка“, обяснява още Огненски.
От Община Дупница както е известно проведоха процедури с подусловие „при осигурено финансиране“ за подмяна на главните водопроводи и в другите големи села – Яхиново, Самораново и Крайници, и водят разговори за осигуряване на средствата за тези дейности от държавата. „Трябва да сме реалисти, че няма как да се осигурят 35-40 милиона лева за тези най-големи села за цялостна подмяна. Не говорим за 50-100 лева, а за сериозни пари, които няма как от бюджета на Общината да се заделят. В същото време, такива Общини като нас, които търсят помощ от държавата са десетки. Най-хубаво би било това да се случи, но не е реалистично. Затова сме насочили усилията си към осигуряване на средства за подмяна на главните водопроводи в големите села, за да решим водните им проблеми до степен на нормалност за живущите. Още повече, че освен средства за подмяна на водопровод, след това е належащо да намерим финансиране и за асфалтиране на тези улици. Не случайно най-належащо бе да се започне от Бистрица, защото идващата от там вода, на практика захранва, както Дупница, така и част от по-малките села в общината“, коментира зам.кметът на общината Крум Милев.
„Сега, когато тече подмяната на водопровода, проблемите най-вече за мен са големи, обясних вече защо. Но пък, като не се подменяше и ежедневно, а дори и със седмици цели квартали бяха без вода или с ниско налягане, проблемите бяха много повече пак за мен. Защото в селата хората звънят на кмета и търсят съдействие от него. За липса на ток, за влезли животни в градината на някой, за дупка на улицата, за избягало куче, абе за какво ли не… 24 часа в денонощието се звъни на кмета, но съм свикнал вече… Обръщам отново внимание на жителите на село Бистрица да проявят разбиране и търпение. Работниците правят всичко по силите си, да не се налага спиране на водата, но като възникнат аварии няма как. Нека бъдем толерантни, за да си спестим неприятностите. Големи и разумни хора сме“, заключи Огненски.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien