Кметът на Дупница: Прави са хората да недоволстват от уличното състояние в града и селата. Изнудвачите при мен нямат шанс

Инж.Методи Чимев

– Г-н Чимев, каква е готовността на Общината за стартиращите ремонтни дейности в града?

– Бих казал, че сме почти готови. Ще бъдем напълно, когато стартират същинските дейности по инфраструктурата. В заключителната фаза по избор на изпълнители сме, за някои от процедурите, а други са вече с избран и сключен договор. Разбира се, имаме отново препъни камък, но се надявам скоро да се разреши.

– Като казвате „препъни камък“, визирате предполагам обжалването на процедурата за изпълнител на проекта „Интегриран градски транспорт“…?

KZK-99853102– Категорично. Тук две мнения няма. И за съжаление това е проблем, който не е само при нас, а във всички общини. Изключително важен проект, свързан най-вече с инфраструктурата на града, мисля, че е ясно на всеки. Проблемът е свързан с това, че се появяват знайни и незнайни фирми, които нямат дори павилион за продажба на вестници, но атакуват още обявлението за откриване на процедура. Нямат абсолютно никакъв бизнес и не развиват такъв, но за сметка на това атакуват целенасочено обществени поръчки в общините.

– Практика ли е това?

– Казах вече, че обект на такива атаки са почти всички общини, които разчитат на европейско финансиране. Защо? Защото има срокове за реализация, и ако не успееш – губиш финансирането. И това е именно тънкостта, която използват тези фирми. Подтекста е само един и го заявявам най-отговорно. Това са изнудвачи. Бизнесът им е да спират големите проекти и после чакат някой да се свърже с тях, за да се разреши проблемът. Ако видите в сайта на Комисията за защита на конкуренцията, няма голям проект в община в България, който да не е атакуван. Неприятното е, че подобни жалби спират автоматично даден проект до произнасянето на КЗК. А както казах, те имат доста работа заради такива случаи и могат да се забавят месец-два, та дори и три. Сега чакаме решението на КЗК, за да продължим.

– Как виждате разрешаването на този проблем?

– Елементарно е. Нека всеки който обжалва с абсурдни твърдения, защото повечето са напълно измислени, ей така, само, за да се блокира във времето да внася, например, 5-10 процента от стойността на обжалваната поръчка. Като гаранция за твърденията си. Тогава няма да го има този проблем. Защото сега не е проблем да обжалва на общо основание 10-15 поръчки и само един да се „върже“ на изнудването и ще е изкарал 5-цифрена сума. А в същото време, всички сме заложници на такива интереси. Казвал съм го и по-рано на пресконференции, тази практика трябва да бъде пресечена със законови, разбира се, начини. Други участници пък обжалват на последващи етапи с идеята да станат примерно подизпълнители на спечелилата фирма. А заложниците пак сме всички ние жителите на общината.

– А вие имали ли сте разговори за подобни случаи с цел „разрешаване на проблема“?

– Знае се, че ние в такива задкулисни и престъпни схеми не участваме. И няма да участваме. Може да се забавим с реализацията, ама на изнудвачи няма да се подам.

– Като казахте инфраструктурата, има недоволство сред хората за пътната мрежа и честите разковапания на улиците от ВиК основно…?

– Да, и недоволстват с основание. Напълно са прави хората и няма за какво да им се сърдя. Затова основните ни проекти са именно в тази посока. Колкото се можеvodoprovod повече и откъдето може за ремонт на водопровод, улици, тротоари. Дори и да инвестираме целия бюджет на общината за една година само в асфалтиране на улиците, не само, че няма да е достатъчен, но резултатът ще бъде положителен в рамките на месец-два. Всичко идва от старата водопреносна мрежа, която гърми в някои дни и по 6-7 пъти. Разкопава се, отстранява се аварията и остава дупка. И така са ни всички улици. Затова проектите са ни насочени към финансиране за подмяна на водопровод, а някъде и на канал в тези райони, където ще се полага нов асфалт, изграждат тротоари, пешеходни алеи… Каква надземна инфраструктура ще правим, ако под земята ни чакат водопроводните бомби?! Повече от половината инвестиционна програма е заложена само за дейностите свързани с, както ги изброих-водопровод и улици. Това ни е големият проблем на общината.

– На сесията в петък поискахте разрешение от ОбС да се кандидатства за финансиране, което да осигури подмяна канала на улици като „Венелин“, бившата „Бригадирска“, сега „Георги Икономов, „Бузлуджа“, „Велико Търново“ и други. Каква е стойността?

– Прогнозната стойност е около 1,2 млн лева с ДДС и се предоставя безвъзмездно от ПУДООС. Надявам се да получим одобрение. Това са улици, които ще бъдат, знаете, основно ремонтирани по проекта „Интегриран градски транспорт“. Улиците там не са и като след бомбардировка, а по-зле. Така че изграждайки подземната инфраструктура, гарантираме, че след това с надземната, няма да се налага разкопаване всекидневно за аварии. Такава е ситуацията и в жк.Бистрица, където също улиците са като швейцарско сирене. Надявам се, хората правилно да разберат откъде идва забавянето ни. Иначе досега можехме да сме направили например ремонтът в жк.Бистрица, да сме сложили нов асфалт, тротоари, детски площадки, градинки и…багерите на ВиК да са вече разкопали половината комплекс. Буквално до дни очакваме отговор за евентуално финансиране и за канала там, защото има компрометирани участъци и това за момента ни спира, като ако не стане ще се самофинансираме. Цялостният ремонт означава, че поне в dupkiследващите 25-30 години там да няма проблеми. На 26-и юли се отварят документите за избор на изпълнител за ремонт на улиците и цялостно асфалтиране на „Евтим Трайчев“, „Ропотамо“, „Средец“ и част от „Велико Търново“, където бе подменен водопровод, но поради липса на финансиране не бяха изградени изцяло. Улиците са в отвратително състояние, така че след ремонта ще бъдат във вид, в който се надявам, че няма да ни бъдат проблемни в следващите 25 години.

– А другите квартали в града?

– Не е по-различна картината. Водопровод гърми, ремонтира се и остава дупка. Някои улици пък вече не можеш да познаеш, че са били с асфалт някога, особено второстепенните. Да не говорим за цял един квартал като „Южен“. Самата асфалтова настилка на места е вече изровена също. Безумно е да вярва някой че със собствени средства може да се подмени водопровод, канал и асфалтира. Само за подмяна водопреносната мрежа на общината са нужни над 110 милиона лева, а целият бюджет за година ни е 22 милиона. Можете да предположите колко ще струва канализация и асфалтиране. Без пари от Европа, неможе да се финансира нищо, дори и частично. Общината има и други задължения-погасяване на стари заеми, издръжка на детски градини, да не изброявам всичкои няма как да отдели целия си ресурс само за ремонт на улиците. Не съм от хората, които ще тръгнат да се оправдават с натрупани задължения или стари просрочия. Хората не ги вълнува и няма за какво да ги вълнува подобно нещо. Затова са ни избрали, за да работиме, а не да се оплакваме.

– А вдигането на данъците и таксите няма ли да донесат допълнителен ресурс в бюджета, който да подпомогне такива дейности. Дупница е все пак една от общините в България с най-ниските данъци…?

– Това няма да реши проблемът. Ще го реши например за 5-6 улици в града и толкова. А в селата да не говоря. Има общини, където данъците и таксите са три пъти по-високи от нашите, а инфраструктурата е в същото състояние. Основният приход за подобни дейности идва по проекти. Ако се стигне до повишаване на ставките, те ще и трябва да бъдат в някакви разумни граници. Но това е тема на обсъждане и в Общински съвет. Така, че вариантът е този – цялостни ремонти поетапно на квартали и улици от до. Иначе другото е пари на вятъра за месец-два резултат.

– Готвите ли други проекти свързани с инфраструктурата?

– Да се надяваме, че ще реализираме първо успешно настоящите, след което ще имаме възможност, да кандидатстваме за освободения финансов ресурс от 19884525_1641663499179708_6831320425785559830_nнереализираните в други общини проекти. Така бе при реализацията на „Зелена градска среда“ преди 3 години в жк.Развесена върба, Минчов площад и жк.Дупница, като след това получихме финансиране за още два квартала. Сега сме подготвили като допълнителен обект за инфраструктура жк. „Елица“. Но нека да дойде времето – ще реагираме веднага.

– „Водният цикъл“?

– Вече е в миналото. Не искам да се връщам назад, защото е много неприятна тема. Знаете как ни порязаха по времето на правителството „Орешарски“ с онзи прословут отговор при избран изпълнител, сключен договор и гарантирано финансиране. Поне проблем с водопровод, канал и асфалтирани улици нямаше да имаме в селата Самораново, Бистрица и четирите квартали от „Черният мост“, както си го знаем ние до жк.Бистрица. Но това ще тежи на съвестта на други. Губещите сме ние и хората живеещи там. Сега вариантът е с водните асоциации, ама там знаете каква е проблематиката.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien