Кирил Огненски: Инвестицията от 50 хил. лв на Община Дупница на Софарджик разкрива много бизнес-възможности за Бистрица

– Г-н Огненски, само преди 20-ина дни бе официално завършено изграждането на панорамна площадка „Софарджик“ над село Бистрица. Има ли вече интерес към нея?
– Ако кажа само интерес значи да излъжа. По-скоро има свръх-интерес и особено в почивните дни, пътеките към Софарджик, Бистришкия водопад са изпълнени със стотици туристи. Имаме гости от цялата страна, все по-често идват вече и чужденци, идват малки групи туристи дори от Варна, Русе, Провадия… Само през миналата седмица например нямаше ден, в който да не пристига поне един автобус с организирани туристи от различни краища, включително ученици от Сливен. Особено последната събота и неделя интересът бе толкова голям, че може би сме приели над 1000 туристи. Направихме фейсбук-страница „Панорамна площадка Софарджик“ преди 2 седмици и на ден ми звънят десетки хора от цялата страна с интерес да дойдат на Софарджик и да разгледат и околните забележителности. В страничката показваме и допълнителни места за разходка в уикендите. Особено в летния сезон, интересът ще е огромен и нормално да се увеличава още повече. Ето, сега ме хващате точно на паркинга, където пристига група от 35 израелски туристи. През седмицата разбираемо идват по-малко хора, но в уикендите…
– Очаквахте ли такъв туристопоток?
– Да си призная честно – интересът ни хвана неподготвени. С кмета на Дупница инж.Методи Чимев бяхме разработили екшън-план за действие, за да приемем наплива от туристи, но го очаквахме идното лято. Интерес знаехме, че ще има, но не в този обем на ден. Затова казвам, че бяхме неподготвени. Коментирали сме разширяване на местата за паркиране от изходната точка, поръчали сме информационни и указателни табели, възнамеряваме да закупим и един или два статични бинокли, които да бъдат монтирани на Софарджик и да се ползват от туристите.
– А очаквате ли това да подпомогне местния бизнес?
– И тук не сме подготвени, но то е и разбираемо. Все пак никой не е очаквал, че в един момент ще се превърнем в толкова атрактивно село, което да посреща стотици туристи всеки ден. Местните жители все още са изненадани, но вече има наченки на дребен бизнес свързан най-вече с производство. Основният проблем си е и остава легловата база. В селото имаме едва 3 къши за гости, където трудно ще намериш свободни места. Има вече хора, които действат в тази насока за къщи на гости и хотелски комплексчета. Надявам се скоро да започнат да се отварят и механи, защото туристите питат, но… Факт е, че една инвестиция на Община Дупница от 50 000 лева създаде сериозни условия за местните жители за развитие на дребен бизнес. Оттук насетне – начинанията са в ръцете на хората.
– Беше плъзнал слух, че ще асфалтирате и пътя до Софарджик…
– О, не, не, не. Категорично не само, че не е коментирано, но и е престъпление спрямо природата. Вижте, че самата площадка е конструкция, а не е излят бетон. Идеята е да съчетаеш приятната разходка сред природата с приятни гледки. Да посетиш Бистришкия водопад, да се качиш до Морените, до Воденичарските или Градински езера, или пък да отидеш до хижа Иван Вазов и Седемте езера. Достъп с джипове има, това е достатъчно. Разходка нагоре с коне, пеш или с планински велосипеди – това е.
– А какви атракции да очакват туристите, които са решили да направят еднодневен поход до тази девствена все още част на Рила?
– Все по-често ми задават въпроси по телефона дали има разходка с коне. Но както вече казах, местните, които могат да предложат такава разходка все още се двоумят. Но очаквам много скоро и това да се случи. С кметския екип сме водили разговори в тази посока и имаме някои идеи, но нека ги реализираме и тогава ще говорим.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien