Как да кандидатствате за фотоволтаици на балконите си в Дупница, вижте тук

Възможностите за използване на възобновяемата слънчева енергия от домакинствата в многофамилни жилищни сгради беше обсъдено по време на работна среща на Местна група на заинтересованите страни от община Дупница в Заседателната зала на Община Дупница. Срещата бе инициирана от Община Дупница и Хабитат България в рамките на проект „SUNRISE“ Prosumer solar energy – Произвеждащи потребители на слънчева енергия. Фотоволтаиците за балкони, с щепсъл за включване в контакт (Plug-in PV) са микроинсталации, с номинална мощност до 800 W, които често се наричат „слънчев домакински уред“.
В срещата взеха участие представители на общинска администрация, НПО, ползватели на фонтоволтаични инсталации, домоуправители на жилищни кооперации и заинтересовани граждани.
Изп. Директор на Хабитат България Минчо Бенов и мениджър проекти на организацията Ася Добруджалиева представиха възможностите при използването на този тип фотоволтаици от домакинствата. Стана ясно, че те не са популярни в България, но все повече се прилагат в домакинствата в Западна Европа.
В Германия са инсталирани близо 1 млн. устройства, като на много места провинциите предоставят субсидия в размер на 150 евро. Тези фотоволтаици имат ниска мощност и ниска себестойност – до 500 евро. Те не могат да осигурят отоплението на едно жилище през зимата, но могат да намалят разходите му за енергия с 10 до 30%.
В рамките на проекта се предвижда подкрепа за инсталиране на фотоволтаици за балкони на няколко семейства, живеещи в апартаменти в многофамилни сгради в град Дупница.
Домакинствата, които желаят да научат повече за ползването на слънчева енергия, или да инсталират такива слънчеви уреди на балконите си, могат да заявят интереса си до 20 ноември 2023г., като попълнят онлайн анкета на следния линк: https://forms.gle/MdSHMPx73ZhWnE939 .
Анкетата може да бъде намерена и на хартиен носител в информационния център на Общината.

Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien