Изтича днес срокът за подаване документите на първолаци в Дупница

Крайният срок за подаване документи за първи клас изтича днес. 404 трябва да престъпят прага на училището през есента в Дупница според броя на родените през 2011 година. Цифрата със сигурност ще бъде по-ниска, защото не малко са тези, които живеят в чужбина.

24 деца е максималният брой, който може да бъде в един клас с изключение на селските, където се формират маломерни паралелки. С писмо до училищата, кметът на Дупница инж.Методи Чимев уведоми директорите, че на база сключени споразумения с Общината за прием на първолаци от ромски произход, всеки директор трябва да запази по 3 места в клас. На практика това означава, че някои училища ще имат обявени на първо класиране по 21 деца на база районирането въведено от МОН и през лятото, до началото на новата учебна година ще се запълват с деца от ромски произход.
На 4 юни, родителите ще разберат дали са класирани децата им за даденото училище, където са пожелали, като одобрените ще бъдат записвани в следващите два дни. На 7 юни, директорите трябва да обявят свободните места.
Темата стана коментирана заради големия брой ромски деца от най-бедния квартал "Гиздова махала", които са в района на ОУ "Неофит Рилски" и 26 деца трябва да влязат в учебните стаи. Съгласно споразуменията, некласираните от подалите в ОУ "Неофит Рилски" ромски деца, ще трябва да бъдат записани в другите училища след 7 юни.
Print Friendly

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien