Инспекторите по храните затвориха два незаконни склада в Дупница, единият е на СВА

 Два незаконни склада за търговия на едро в Дупница са били затворени от Областната дирекция за безопастност на храните в Кюстендил.

Общо 16 проверки на търговски складове са били извършени в Дупница, съобщи директорът на ОДБХ – Кюстендил д-р Първан Дангов. Инспекторите са установили складове за търговия на едро в Дупница, които не са регистрирани в съответствие със Закона за храните.

„Вече има изготвени 6 акта за установяване на административни нарушения, връчени са и 12 предписания. Вчера, в нерегистриран склад на фирма „Коме CBA“ ООД, са забранени от реализация 27 тона брашно, 24 000 яйца, близо 19 тона олио, 960 кг захар, сол, 1800 литра бира, макарони, захарни изделия, минерална вода и други асортименти, които касаят зареждането на магазините в Дупница и Перник. За мен е много неприятен случая с фирма „Коме CBA“, тъй като не може утвърдена търговска верига в нашия град и региона да си позволява да работи на пазара, образно казано, на тъмно. Няма извинение за това, че складът не е регистриран, че там няма топла и течаща студена вода. Липсват, каквито и да било, хигиенни условия най-малко за работещите там. Представете си какво се отнася за съхранението на храните“, заяви на пресконференция Първан Дангов.

 Директорът на ОДБХ – Кюстендил съобщи и за съставен днес акт.
„Той също е по член 12 от Закона за храните и е на фирма „Аеро“ ЕООД, чийто склад се намира в района на Търговия на едро на улица „Никола Малашевски“. Забранени са 720 литра олио, 45 кг захар, 50 броя бутилки по 1 литър високоалкохолни напитки, минерална вода и вино с изтекъл срок на годност“, каза още Дангов.

Той допълни, че собствениците и управителите на складовете не дават почти никакво обяснение, че нямат регистрация по член 12 от Закона за храните. По думите му, каквито и обяснения да бъдат дадени, за него те нямат стойност.
„Непростимо е някой да подценява инспекторите по храните. Член 12 изисква складът да има регистрация, условия за съхранение и всичко онова, което го има в един търговски обект. Трябва тези неща да има и там, независимо че става дума за склад за търговия на едро“, добави директорът на ОДБХ – Кюстендил.

 Инспекторите са наложили забрана за транспортиране на храните, забрана за приемане на нови храни и в предписанието си са записали, че временно преустановяват дейността на обектите до издаване на заповед от директора.
„Единият случай е от вчера вечерта, а другият от днес сутринта. Затова не сме имали технологичното време да издадем заповед. След заповедта собствениците са длъжни да докажат пред нас произхода на храните, документацията, с която тези храни са транспортирани до това място, системи за самоконтрол и след това ще се прецени каква е годността на храните. Забранените храни не означава унищожени храни. Говорим за големи количества и за храни, които са опаковани. Те не са в открито състояние и нямат контакт с околна среда. Но в същото време говорим за грубо погазване на законодателството, така че ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение и на двамата управители в качествата им на юридически лица“, каза началникът на отдел „Контрол на храните“ д-р Велка Войнова.
Тя допълни, че управителите ще бъдат глобени с от 2000 до 4500 лева. Такава е санкцията за първо нарушение.  

Димитър ИКОНОМОВ

Print Friendly

1 Коментар на Инспекторите по храните затвориха два незаконни склада в Дупница, единият е на СВА

  1. Дангов – тука нещо объркахте май с това ЦБА. Той че за нищо не стават магазините у Дупница е верно ама като собственици са знаеш Ибришимов и Кацов кво праиме. Или послеще минеш на принципа като с оцета след смс: Плащай веднага, Дангов не чака и ще измислиш само глоба и пуснеш всичко за продан. елементарен си бееееее

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. От ОДБХ глобиха собствениците на СВА за откритите преди 20 дни нередности в техен склад | Всичко За Дупница, Новини, Коментари, Анализи, Спорт

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien